I na lokalnom nivou

Pivić: Donijet ćemo zakon o porijeklu imovine ZDK-a

08.02.2024. 11:50 / Izvor: Fena
Pivić

Zakon o porijeklu imovine izabranih dužnosnika, koji još nije usvojen na višim nivoima, odnosit će se i na izabrane dužnosnike na lokalnim nivoima.

Povodom prvih 100 dana rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), premijer tog kantona Nezir Pivić (SDA) najavio je skoro donošenje kantonalnog zakona o porijeklu imovine ZDK-a i zakona o borbi protiv korupcije.

Zakon o porijeklu imovine izabranih dužnosnika, koji još nije usvojen na višim nivoima, najavio je Pivić, odnosit će se i na izabrane dužnosnike lokalnim nivoima u ZDK-u.

"Da svi opravdamo svoju imovinu. To ćemo veoma brzo raditi", najavio je Pivić, koji je najavio kako će svrha tog zakona biti da se utvrdi način na koji su se neki dobro obogatili.

U sklopu borbe protiv korupcije i povratka povjerenja u institucije, najavio je, bit će usvojen i Registar imenovanih lica i zaposlenih u organima ZDK-a, bit će uspostavljen Ured za borbu protiv korupcije kao samostalan organ...

Pivić je u svom izlaganju istakao kako su, uprkos tome što su imali malo vremena, ipak na vrijeme usvojili sve važne finansijske dokumente, odnosno Budžet ZDK-a te finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje ZDK. Budžet ZDK-a za 2024. godinu, podsjetio je, usvojen je u iznosu od rekordnih preko 595 miliona KM.

"Prva smo vlada koja je koristila mogućnost isplate novčane naknade za sve zaposlenike, koju smo isplatili u iznosu 350 KM, što predstavlja 2.909.900 KM za 8.314 zaposlenika", kazao je Pivić i napomenuo da je istu pomoć dobilo i 281 zaposlenik Centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama te Penzionerskog doma sa stacionarom ZDK.

On je napomenuo kako ta naknada nije vezana za Uredbu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je omogućena isplata dvije prosječne plaće do polovine 2024. godine, a bez plaćanja doprinosa na te iznose. Okončali su, kazao je, pregovore sa sociajlnim partnerima te uvećali plaće zaposlenim na Univerzitetu u Zenici linearno za 250 KM svim uposlenim.

"Dogovoreno je povećanje plaće zaposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju za 15 posto pa, trenutno, zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju imaju najveće plaće u ovom sektoru u BiH. Osnovna plaća nastavnika sa VSS od 1. januara iznosi 1.535 KM.

Dogovoreno je povećanje osnovice za plaće sa 397,5 na 415 KM za policijske službenike te državne službenike i namještenike u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, organima uprave i pravosuđu. To je trenutno najveća osnovica od svih kantona u FBiH", naglasio je Pivić, koji je potencirao i kako vode “kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima” te se zahvalio predstavnicima sindikata na njihovom pristupu pregovorima.    

Ponosni su, istakao je, na privredu ZDK, za koju je podvukao da je “kičma razvoja FBiH i države BiH” te da su za privredu osigurali 14,5 posto više poticajnih sredstava nego 2023. godine. ZDK, dodao je, razvija i poslovne zone, kojih je u 12 gradova i općina tog kantona 22.

Uvećana su i sredstva za poticaje poljoprivredi, sa prošlogodišnjih 5.250.000 KM na 6.000.000 KM, a za 25 posto uvećana su sredstva i za podršku sportu. Značajna je i podrška borcima i članovima njihovih porodica…

U fokusu zdravstva, najavio je, bit će Kantonalna bolnica Zenica, u kojoj su, zbog vlasničke tužbe oko zemljišta od strane Grada Zenica, zaustavljeni razvojni projekti. Prije svega, napomenuo je, to su projekti poboljšanja energetske efikasnosti te Odjela interventne kardiologije, zbog čega im je propao i ugovor s njemačkim partnerom. ZDK je njemačkom partneru bio prinuđen isplatiti i odštetu.

"Imamo gotov projekat, a postoji i ogromna potreba za interventnom kardiologijom. Vlada ZDK će uskoro objaviti planove i viziju razvoja Kantonalne bolnice Zenica.

Razvoj nema alternativu, ali razvijati bolnicu u sadašnjem krugu ili tražiti neku novu lokaciju za KBZ, čak i u drugim općinama. Ako budemo prinuđeni i ne budemo imali podršku Grada Zenica, što da ne", kazao je Pivić.

Vlada ZDK, najavio je Pivić, neće ulaziti u besplodne rasprave s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, koji je podnio tužbu te na Vrhovnom sudu ishodovao upis zemljišta u vlasništvo Grada Zenica.

Pivić je kazao kako mu nije jasno da neko, nakon što je bolnica na istom mjestu od 1957. godine te nakon što toliko godina ima status kantonalne bolnice, traži zemljište u svoje vlasništvo pa se pita i koje su namjere grada Zenice.

Grad Zenica će, najavio je, uskoro dobiti ponudu da se očituje šta želi s KBZ-om, nakon čega će donijeti odluku da li će ZDK i dalje ulagati u tu ustanovu ili će graditi potpuno novu bolnicu.

Najavio je da će raspisati javni poziv za prikupljanje ponuda za isplatu zaostalih, sudski presuđenih potraživanja prema zaposlenim na budžetu ZDK-a, kako bi što prije izmirili sve obaveze koje opterećuju ZDK. ZDK će nastaviti ulaganja u školsku i putnu infrastrukturu, a gradit će se i drugi dio Glavne gradske magistrale u Zenici.

Vlada ZDK, rekao je Pivić, nastavit će izmirivati svoje obaveze prema Akcionom planu otplate duga, za što će ove godine izdvojiti dodatnih 1.700.000 KM.    

Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić je najavio da će i narednom periodu nastojati biti podrška Vladi ZDK, kao što su to bili i u proteklom periodu.

Nova koalicijska vlada u ZDK-u stupila je na dužnost 26. oktobra prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti