Traže ispunjenje obećanja

Sindikat metalaca FBiH traži hitno donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

08.02.2024. 15:28 / Izvor: Fena
metal

Krajnje je vrijeme da aktuelna vlast ispuni prošle godine radnicima data obećanja.

Sindikat metalaca Federacije BiH traži od Vlade i Parlamenta Federacije BiH hitno donošenje zakona o minimalnoj plati, o doprinosima i o porezu na dohodak koji će umanjiti doprinose i porez i dovesti do rasta plata svih radnika.

"Ne treba posebno isticati koliko je donošenje ovih zakona značajno za radnike u realnom, privatnom sektoru. Oni nemaju mogućnost da svoje, više nego opravdane zahtjeve za povećanje plata, adresiraju prema Federalnoj ili kantonalnim vladama, ali vlast može pomoći na ovaj način. Međutim, na donošenje spomenutih zakona, posebno zakona o minimalnoj plati, predugo se čeka", navode iz Sindikata metalaca FBiH u dopisu upućenom predsjedavajućima Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH i premijeru FBiH.  

Ti zakoni se, dodaju iz sindikata, moraju usvojiti u što kraćem roku kako bi stupili na snagu najkasnije od 1. jula 2024. godine. 

"Posebno ističemo da bi usvajanje spomenutih zakona dalo vjetar u krila inicijativi Sindikata metalaca za povećanje najniže satnice u Granskom kolektivnom ugovoru, kao i sličnim inicijativama ostalih industrijskih sindikata", dodaje se u dopisu.

Napominju da je je Sindikat metalaca Federacije BiH organizacija koja predstavlja skoro 14 hiljada radnika u metalskoj djelatnosti u Federaciji BiH, ili oko 60 posto od ukupnog broja radnika koji rade u teškim uslovima crne, obojene metalurgije, metaloprerade, autoindustrije i namjenske industrije.

U djelatnosti koja najviše stvara novu vrijednost, najviše izvozi, puni budžete svih nivoa, ali i djelatnosti iz koje radnici najviše odlaze vani u potrazi za boljim uslovima rada.  

"Krajnje je vrijeme da aktuelna vlast ispuni prošle godine radnicima data obećanja. To bi, uz odricanje dijela prihoda od strane poslodavaca, što je zahtjev od kojeg sigurno nećemo odustati, moglo značajnije popraviti materijalni položaj metalaca ali i svih drugih radnika u realnom sektoru", saopćeno je iz Sindikata metalaca FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti