Data saglasnost

Vlada KS odobrila Strategiju ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva

08.02.2024. 16:19 / Izvor: Akta.ba
KS

Smanjenje emisija iz kućnih ložišta za 90 posto.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog odluke o donošenju Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2023-2033. godina, te je uputila u skupštinsku proceduru.

Implementacijom mjera iz ove Strategije u narednih deset godina smanjile bi se za 90% emisije iz individualnih ložišta, koje su dominantni izvor zagađenja zraka u KS tokom zimske sezone.

Izradu Strategije obezbijedilo je Ministarstvo komunalne privrede infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa UNDP-om u BiH i uz finansijsku pomoć Vlade Švedske. Za njenu izradu je angažovan konzorcij firmi CTEOR i E3.

"Budući da se kvalitet zraka ne može značajnije poboljšati bez utjecaja na individualna ložišta, predložili smo implementaciju ove strategije. Predviđeno je da se u devet prioritetnih zona Kantona Sarajevo subvencioniraju mjere energijske efikasnosti i zamjena energenata u oko 20.000 objekata, od 43.000 koliko ih se zagrijava na čvrsta goriva u Kantonu. Implementacijom ovih mjera bi u narednih deset godina smanjili emisije od individualnog grijanja za 90%, što bi uz mjere u sektoru saobraćaja i industrije dovelo do evropskih standarda kvaliteta zraka", precizirao je resorni ministar Bojan Bošnjak.

Prioritetne zone u kojima je potrebno implementirati mjere, utvrđene na osnovu kvaliteta zraka koji je prisutan u tim područjima, kao i njihovog utjecaja na šire područje KS.

Kriteriji koji su uzeti u obzir pri određivanju zona su broj ložišta i disperziono modeliranje, uticaj na zdravlje stanovništva, gustina naseljenosti, položaj zone u kotlini u odnosu na inverzioni sloj, kao i njen uticaj na druga područja u kotlini.

"Izrada Strategije je uključila izračun ukupnih emisija i uticaja na kvalitet zraka svih individualnih ložišta na čvrsta goriva upotrebom disperzionog modela, analizu i prijedloge za unapređenje kontrole emisija, unapređenje dimnjačarskog sektora, kontrolu i certifikaciju peći i goriva koja se koriste u KS, analizu izloženosti stanovništva lošem kvalitetu zraka, kao i mjere energijske efikasnosti u individualnim objektima", istaknuli su izrađivači Strategije.

Posebno su bitne, kako je navedeno u Strategiji, planske mjere revitalizacije dimnjačarskog sektora, radi nadzora nad emisijama iz kućnih ložišta, a koji je već dugo vremena devastiran u Kantonu Sarajevo.

Potrebno je usvojiti i novu regulativu kojom bi se uvelo certificiranje kotlova i peći koje imaju niske emisije, donijeti i druge nedostajuće propise, poboljšati urbanističko planiranje i projektovanje kvaliteta zraka.

"Osim što se radi o kapitalnom okolišnom projektu, provedba Strategije će imati ekonomske efekte kroz upošljavanje u sektorima građevine, projektovanja, proizvodnje kotlovnica i peći, a posebno dimnjačara kojih na broj ložišta u Kantonu treba biti oko 350, a trenutno ih imamo samo 20", naglasio je ministar Bošnjak.

Za provedbu Strategije biće potrebno oko 380 miliona KM koje bi trebalo izdvojiti iz Budžeta i drugih domaćih i stranih izvora.

Osim Kantona, predviđeno je da u sistemu poticaja za provedbu učestvuju vlasnici objekata, te općine.

Uskoro se očekuje kreditno zaduženje KS kod Svjetske banke za implementaciju projekta unapređenja kvaliteta zraka, a u okviru kojeg je planirano osiguranje oko 23 miliona KM za početak implementacije Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalog čvrstog goriva.

Iz resornog Ministarstva su najavili da će Strategija uskoro biti šire prezentirana javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti