SINDIKALCI PROŠIRILI ZAHTJEVE

Vlada KS smatra neprihvatljivim protest sindikata obrazovanja najavljen za 14. februar

09.02.2024. 07:48 / Izvor: Fena
VLADA KS

Razlog za ovakav Vladin stav je, kako je navedeno, što je ona već uvažila prvobitno traženo povećanje koeficijenta prosvjetarima za 10 posto.

Vlada Kantona Sarajevo smatra neprihvatljivim protest koji je za 14. februar u Sarajevu najavio Kantonalni odbor sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja - rečeno je na pres-konferenciji kantonalne vlade. 

Razlog za ovakav Vladin stav je, kako je navedeno, što je ona već uvažila prvobitno traženo povećanje koeficijenta prosvjetarima za 10 posto te najavila i mogućnost dodatnog povećanja za radnike u obrazovanju s najnižim primanjima.

Sindikalci su u međuvremenu proširili zahtjeve od kojih su neki nedovoljno precizirani dok neki čak nisu ni u kantonalnoj nadležnosti, kao što je traženo davanje mogućnosti prosvjetarima za prijevremeno penzionisanje ili dodjeljivanje statusa službenih osoba, rekli su povodom najavljenog protesta i sindikalnih zahtjeva kantonalni premijer Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović.

Pres-konferenciji prisustvovali su i članovi Vladinog tima koji su ranije pregovarali sa sindikalcima.

Najavljen je daljnji rad Vlade i resornog ministarstva na unapređenju prilika u obrazovanju. Također su kao zakonska obaveza najavljeni daljnji kontakti sa sindikatom u pregovorima vezanim za kolektivni ugovor.

Ukoliko bi sindikalci prihvatili ponuđeno povećanje, to bi značilo da su od 2021. godine plaće u ovom sektoru povećane ukupno oko 48 posto, podatak je koji su iznijeli premijer i ministrica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti