Oštra reakcija sindikata

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja bez sumnje ne radi izvan okvira Statuta i zakona

09.02.2024. 12:19 / Izvor: Akta.ba
ks

Foto: Ilustracija

Oglasili se povodom iznesenih stavova ministrice Hota Muminović: I da, provjerili smo, ovo saopštenje je u skladu sa Statutom.

Povodom jučerašnjeg istupa Naide Hota-Muminović, ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, na press konferenciji, oglasili su se iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo.

Smatraju da je javnim istupom pokušala dovesti u pitanje statutarnost Odluke o imenovanju pregovaračkog tima za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

"Ovim putem želimo informisati, prvenstveno ministricu Hota-Muminović, da je ovaj Sindikat u prethodnom periodu, kada god smo pregovarali o Kolektivnom ugovoru, donosio identične odluke o imenovanju pregovaračkog tima i iste nikada nisu problematizirane. Zbog toga najoštrije osuđujemo ovakav odnos ministrice prema Sindikatu i odbacujemo sve sumnje da ovaj Sindikat radi izvan okvira Statuta i zakona. Ovakvi istupi ministrice jasno potvrđuju klasično i brutalno miješanje u rad Sindikata, što je međunarodnim konvencijama i domaćim zakonodavstvom strogo zabranjeno. Međutim, kako stvari stoje, čini nam se da međunarodne konvencije i zakoni za ministricu ne važe.", navodi se u saopćenju. 

Postavljaju pitanje zašto baš u ovom momentu ministrica pokušava na jedan vrlo "perfidan i podmukao način" diskreditovati Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo, a samim tim i sve odgajatelje i prosvjetne radnike u Kantonu Sarajevo?

"Da li je to zbog protesta koji ovaj Sindikat namjerava organizovati 14.2.2024. godine i ukoliko se ne udovolji zahtjevima Sindikata, svih ostalih sindikalnih aktivnosti, ostavljamo na ocjenu javnosti. U konačnici, ovakva i slična podmetanja su prejeftina da bi ovaj Sindikat pao pod utjecaj. Predlažemo da ministrica sljedeći put bude kreativnija, možda i privuče nekom pažnju. Također, s obzirom da je ministrica na jučerašnjem pressu nešto toplo preporučila, ali nam ni nakon nekoliko preslušavanja nije jasno šta, mi joj ovim putem toplo preporučujemo da se, umjesto bavljenja strukturom i nadležnostima Sindikata, bavi zahtjevima zbog kojih odgajatelji i prosvjetni radnici namjeravaju u Kantonu Sarajevo, uz značajnu podršku ostalih kolega, izaći na proteste 14.2.2024. godine.", kategorično su naveli. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti