ODOBRRENA SREDSTVA

Predmet Yugobanka: BiH morati platiti 70.000 KM kamate Danielu Čaviću

10.02.2024. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Yugobanka

Sredstva se odobravaju na teret proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, a u svrhu vođenja sudskog postupka.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Pravobraniteljstva BiH, donijelo je u novom tekstu Odluku o izvorima financiranja i načinu izvršavanja financijskih obveza, u iznosu do 70.000 KM, u svrhu vođenja sudskog postupka pred Višim sudom u Kaliforniji u predmetu tužitelja Daniela Čavića protiv Yugobanke a.d. Beograd, A New York Agency.

Sredstva se odobravaju na teret proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, a u svrhu vođenja sudskog postupka kojim se traži proširenje presude Višeg suda Kalifornije, Okrug Orange.

Presudom ovog suda iz 2019. godine obavezana je Yugobanka a.d. Beograd, A New York Agency na isplatu 738.772,23 USD tužitelju, s kamatama od 203 USD dnevno od dana presuđenja stvari.

S obzirom na to da ovaj dug nikada nije namiren, tužitelj Daniel Čavić, pozivajući se na Aneks C Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, zahtijeva od Višeg suda Kalifornije da presudu proširi i na namirenje duga obveže i države sukcesore bivše SFRJ, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Pravobraniteljstvo BiH je ugovor o zastupanju u ovom predmetu zaključilo s američkim odvjetničkim uredom DLA Piper, na temelju zaključka Vijeća ministara BiH iz studenog 2023. godine, kada je usvojena Informacija o Prijedlogu za izmjenu presude Višeg suda Kalifornije, Okrug Orange.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti