KOMPLETIRANJE SLIKE

Moneyval Komitet započeo posjetu Bosni i Hercegovini, do kraja mjeseca niz sastanaka

12.02.2024. 10:53 / Izvor: Akta.ba
MONEYVAL

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL Komitet) započeo je posjetu Bosni i Hercegovini.

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL Komitet) započeo je posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će do kraja mjeseca održati niz sastanaka sa predstavnicima institucija sa svih nivoa vlasti.

Danas je u Sarajevu održan uvodni sastanak koji su otvorili ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić i zamjenik izvršnog sekretara Moneyval-a Andrew Lebrun.

Cilj posjete je da predstavnici MONEYVAL razgovaraju sa predstavnicima različitih nivoa vlasti, agencija za provođenje zakona, NVO i privatnog sektora u cilju dobijanja kompletnije slike o stanju u oblastima koje su predmet evaluacije. 

Ministar Nešić je upoznao prisutne sa mjerama koje su poduzete u proteklom periodu u ovoj oblasti, među kojima je najznačajniji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH usvojen na Vijeću ministara i upućen u dalju proceduru. Ovaj zakon je usklađen s direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti i harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala.

"Želim posebno istaći da su naše aktivnosti i napori usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika koji su kao takvi prepoznati kroz sve relevantne procjene. U prvom redu mislim na prijetnje od organizovanog kriminala i međusobne interakcije korupcije i organizovanog kriminala koja predstavlja jedan od najdominantnijih faktora koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine. Sa sigurnošću tvrdimo da je Ministarstvo bezbjednosti BiH lider u reformskim procesima, ispunjavanju zadataka i unapređenju pravnog okvira u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ispunivši svoje ciljeve i obaveze u smislu usaglašavanja i izrade propisa relevantnih za ovu oblast", kazao je Nešić. 

Provođenje FATF preporuka je izuzetno važno jer u suprotnom prijeti opasnost od  stavljanja na "sivu listu" što bi imalo negativan uticaj na kredibilnost Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima, smanjenje investicija i otežan tok međunarodne trgovine.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti