Usvojen finansijski plan

ZZO HNK: 17 miliona KM za bolničku i 9.6 miliona KM više za primarnu zdravstvenu zaštitu

12.02.2024. 15:40 / Izvor: Fena
plan

Upravno vijeće ZZO HNK na trećoj izvanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak u Mostaru usvojilo je Financijski plan Zavoda za 2024. godinu.

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZO HNK) na trećoj izvanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak u Mostaru usvojilo je Financijski plan Zavoda za 2024. godinu, te Odluku o izvršenju Financijskog plana i Smjernice za izračun sredstava za financiranje usluga zdravstvene zaštite za 2024. godinu.

Također, članovi Vijeća usvojili su i Odluku o stavljanu izvan snage Odluke o usvajanju Financijskog plana za 2024. godinu, Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o izvršenju Financijskog plana, Odluku o stavljanju izvan snage Smjernica za izračun sredstava za financiranje usluga zdravstvene zaštite za 2024. godinu od 11. prosinca 2023. godine, priopćeno je iz ZZO HNK-a.

Naime, na telefonskoj sjednici održanoj 7. veljače Upravno vijeće donijelo je zaključak i od Vlade HNK-a zatražilo povlačenje Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu iz daljnje procedure. Razlog povlačenja bile su dodatne aktivnosti Stručne službe Zavoda sa zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite u svezi potreba zdravstvenih ustanova i mogućnosti ZZO-a.

Temeljem održanih sastanaka, analize financijskih mogućnosti Zavoda, smjernica za izračun sredstava za financiranje usluga zdravstvene zaštite za 2024. godinu i potreba zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite Stručna služba Zavoda izradila je prijedlog Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu u iznosu od 198.458.000 maraka.

Direktor Zavoda Andrej Čović obrazložio je predloženi Financijski plan kazavši kako će skoro 90 posto sredstava planiranih ovim planom biti utrošeno za financiranje zdravstvenih usluga i drugih prava osiguranika.

Pored povećanja sredstava za proširenje prava osiguranika Financijskim planom planirana su značajna povećanja i za zdravstvene ustanove koje pružaju usluge zdravstvene zaštite osiguranicima Zavoda i to 17.000.000 maraka za bolničku zdravstvenu zaštitu i 9.650.000 maraka za usluge primarne zdravstvene zaštite umjesto ranije planiranih 7.000.000 maraka.

Financijski plan Zavoda za 2024. godinu Vijeće je usvojilo i putem resornog ministarstva ovaj dokument upućen je u daljnju proceduru Vladi HNK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti