Redovi za pregled

Brčkom nedostaje ljekara, velike su gužve u čekaonicama

13.02.2024. 07:39 / Izvor: Federalna.ba
Brčko red

Smjene kadrova, odlazak medicinskog osoblja, nedostatak ljekara specijalista. Ista slika zdravstvenih ustanova u gotovo svim bh. gradovima.

Smjene kadrova, odlazak medicinskog osoblja, nedostatak ljekara specijalista. Ista slika zdravstvenih ustanova u gotovo svim bh. gradovima. Za pacijente redovi za pregled i višesatno čekanje. Alarm za uzbunu zvoni i u Distriktu Brčko. Tamo više od dvije decenije nema stalnog ljekara nefrologa. Onkološki pacijenti najčešće čekaju ljekare koji dolaze iz drugih gradova - svake dvije sedmice. A bolesni su svaki dan.

Velike su gužve u čekaonicama Doma zdravlja u Brčkom. Pacijenti vidno nezadovoljni. I tako svaki dan – a pitanje je do kada, uzmemo li u obzir da je većina ljekara specijalista pred penziju. A novi se tek spremaju za specijalizaciju koja traje najmanje 3 godine. Problem nije od jučer. Traje godinama. Pacijenti na dijalizi već dvadeset četiri godine nemaju ljekara nefrologa.

„Imamo mi doktora nefrologa koji dolazi iz Tuzle svakih petnaest dana, ali mi pacijenti nismo bolesni svakih petnaest dana. Nama treba doktor dvadeset četiri sata da nas prati, da nas liječi“, kaže Hadžip Karamujić, predsjednik Udruženja Bubreg Brčko.

A praćenje pacijenata olakšala bi i digitalizacija zdravstvenog sistema. Koje nema. O njoj se govori još od 2019. godine. Građanima bi osigurala jednostavnu i efikasnu uslugu, pogotovo pacijentima koji imaju svakodnevnu terapiju, a značilo bi to i smanjenje gužvi.

„Nekada se desi da su veliki redovi, kad potvrđujete knjižice“, govori Ramiza Musić, predsjednica Udruženja Brčansko srce.

Karamujić dodaje kako bi digitalizacija: „Taj ljekar koji bi nas pratio imao bi karton na uvid, sve naše probleme koji se rješavaju“.

Iz JZU Zdravstveni centar Brčko naglašavaju da su u protekle dvije godine već dva puta dostavili kompletnu dokumentaciju Odjeljenju za zdravstvo za nabavku zdravstvenog informacijskog sistema.

„Vjerujemo da će u narednih nekoliko dana ta tehnička specifikacija biti objavljena kroz tendersku dokumentaciju, praćeno Zakonom o javnim nabavkama i očekujemo da će nakon toga biti implementacija“, ističe Sead Šadić, glasnogovornik JZU Zdravstveni centar Brčko

I dok se čeka implementacija, zdravstveni radnici ne čekaju. Na usavršavanju samo iz Distrikta 20 ljekara i 4 specijalista na klinikama u regionu. Ako se ne odluče napustiti našu zemlju, već vratiti u Distrikt - u narednih nekoliko godina imat ćemo dovoljan broj medicinskog kadra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti