Stvara most između urbanog i ruralnog

Studentica Selma Demirović: Selo je ključna karika u izgradnji održive budućnosti

13.02.2024. 08:28 / Izvor: Avaz.ba
Selma Demirović

Inicijativa povratka mladih u ruralna područja ima za cilj da motivira mlade da prije svega ostanu u ovoj državi, da pokrenu neki vlastiti biznis.

Selma Demirović, studentica turizma u Mostaru, osnovala je pokret koji ima za cilj da potakne mlade na povratak na selo te na taj način stvara most između urbanog i ruralnog života. Njen angažman, kako je istakla za „Avaz“, usmjeren je prema revitalizaciji sela i poticanju mladih na povratak u ruralna područja.

Ojačati privredu

"Selo vidim ne samo kao dio prošlosti već i kao ključnu kariku u izgradnji održive budućnosti. Moja inicijativa povratka mladih na selo ima za cilj da motivira mlade da prije svega ostanu u ovoj državi, da se smanji odlazak u inozemstvo, da pokrenu neki vlastiti biznis da bi se smanjila nezaposlenost. Time bismo, također, ojačali našu privredu te smanjili uvoz hemijski tretiranih proizvoda", kazala je Demirović.

Naglasak je, dodala je, na poticanju mladih na zdraviji način življenja u svakom aspektu te da život na selu ima iste mogućnosti kao život u gradu, čak i veće benefite.

"Ideja potječe od mog porodičnog biznisa, gdje od djetinjstva pravim eko-proizvode od voća te sam veliki ljubitelj prirode, planinar i ronilac i želim da osvijestim građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša", istakla je Demirović.

Ovo je vrijeme, kazuje, kada se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije i gubitka tradicije, a mladi to mogu spriječiti. Kako je navela, selo nudi brojne mogućnosti, a jedna od njih je i razvoj turizma.

Potencijali BiH

"Moji planovi za budućnost su razvoj seoskog turizma, što me i inspiriralo da upišem studij turizma. Naša zemlja ima nevjerovatne mogućnosti za razvoj tog vida turizma, ali su nedovoljno iskorištene. Želim da maksimalno iskoristim i promoviram na najbolji mogući način potencijale koje naša država ima za razvoj seoskog turizma", ističe Demirović.

Sela, dodaje, često kriju nevjerovatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje treba dijeliti s posjetiocima. Kroz autentična iskustva seoskog turizma turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji i razvoju sela.

Pozitivne promjene

Selma ne samo da sanja o boljoj budućnosti nego hrabro poziva mlade da se pridruže njenom pokretu. Ona vidi mlade i kao buduće stanovnike sela i kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer da snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko-proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju.

Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna da predvodi tu putanju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti