Neadekvatna podrška nadležnih bh. institucija

Nebriga ka programu koji pravi razliku između života i smrti: Donorska mreža BiH se gasi?

13.02.2024. 08:56 / Izvor: Akta.ba
donorska mreža

Iz Donorske mreže BiH ukazali na neadekvatnu podršku nadležnih institucija u oblasti promocije donorstva i transplant programa te najavili gašenje.

Iz Donorske mreže BiH, saopćenjem za javnost su ukazali na neadekvatnu podršku nadležnih institucija u oblasti promocije donorstva i transplant programa te najavili gašenje. 

Dopis je u prvom redu upućen ka ministru zdravstva, Nediljku Rimcu i dr Oliveri Tadić, direktorici Centra za transplantacijsku medicinu, te se očekuje reakcija. 

Potpisnici dopisa su predsjednica Donorske mreže u BiH – emeritus prof. Halima Resić, te članovi Upravnog odbora: prof. dr. Senaid Trnačević, Tomislav Žuljević, prof. dr. Siniša Ristić, prof. dr. Zijah Rifatbegović.

Smatraju da kao nadležni i odgovorni ispred institucija za oblast donorstva i transplantacija, trebaju biti upoznati o posljedicama neefikasnosti i nedostatka podrške te su u slučaju njenog daljeg izostanka najavili gašenje ove, od vitalnog značaja važne organizacije koja se u BiH jedina bavi promocijom i zagovaranjem donorstva u zemlji.

"Duže od 20 godina, Donorska mreža u BiH, zajedno sa Federalnim udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, održava nadu pacijenata u transplantacije u Bosni i Hercegovini. Posljednjih pet godina, jedini provodimo kampanje promocije donorstva i zagovaranje za transplantacije u BiH. Potpuno je sigurno, da je svijest građana, koliko god još uvijek na niskom nivou ali postoji – rezultat isključivo našeg rada, jer se niko drugi ne bavi ovim pitanjem, što je nedopustivo u bilo kojoj evropskoj zemlji.", stoji u saopćenju. 

Navode da su se tokom posljednje tri godine, obratili više puta većini nadležnih institucija, i sa svima održali i sastanke, kao i sa desetinom drugih osoba koje su predstavnici izvršnih ili zakonodavnih vlasti u BiH, ali nažalost – niko nije prepoznao značaj i poduzeo korake u programskoj i sistemskoj podršci transplantacijama i donorstvu u BiH.

"Za to vrijeme mnogi pacijenti su izgubili živote, većina je izgubila nadu, a jedan dio pacijenata se uspio transplantirati u inostranstvu, pritom uzrokujući višemilionski odliv novčanih sredstava za zdravstvo iz ove države. Premali je broj naših sugrađana imao sreću da bude spašena zahvaljujući nekolicini osviještenih porodica koje su odobrile doniranje organa svojih preminulih članova. Donorska mreža u BiH, ulažući nadljudske napore i potpuno volonterski – održala temu transplantacija i donorstva u javnom diskusrsu, uprkos ćutanju uprava bolnica i nadležnih vlasti.", navode u saopćenju.

U protekle tri godine, omogućili su svojevrsnu peer review misiju vodećih evropskih stručnjaka, koji su izradili i akcioni plan za razvoj transplantacija i donorstva, ali i međunarodnu saradnju sa Turskom transplant mrežom i edukacije naših ljekara.

"Svjesni ste da su ovakvi projekti višemilionske vrijednosti, a mi, osim deklarativne podrške, nismo dobili pozitivnu reakciju u Bosni i Hercegovini.", kažu. 

Podsjećaju da je doniranje krvi i informisanje u ovoj oblasti prepoznato kao prioritetno pitanje, te u skladu sa tim i finansirano budžetom u Federaciji BiH, dok je donorstvo organa potpuno neprepoznato.

"Donorska mreža, nakon svojih 20 godina rada, nalazi se u bezizlaznoj situaciji, sa nepostojećim resursima. Dosadašnji razgovori sa predstavnicima izvršnih i zakonodavnih vlasti nisu donijeli rezultate. Stoga od Vas zahtijevamo, da postupite u skladu sa zakonskim nadležnostima i hitno iznađete sredstva za plansko finansiranje kampanje Donorske mreže kao organizacije od posebnog značaja i za kampanje informisanja o donorstvu i transplantacijama. Ukoliko ne dođe do sistemske podrške, Donorska mreža će se, iscrpljena nebrigom i neprepoznavanjem značaja – ugasiti. Od Vas zahtijevamo da poduzmete odlučne korake u sistemskoj edukaciji građana i ljekara u oblasti transplantacija i donorstva i spasite živote naših sugrađana.", naglasili su u saopćenju. 

Prema njihovim riječima, Donorska mreža treba sredstva u mjesečnom minimalnom iznosu od 5.000 KM za kampanje, ali i za redovni rad i funkcionisanje koji obuhvata: - Web stranicu i održavanje, - poštansko slanje donorskih kartica, - računovodstvene usluge, - troškove godišnjeg finansijskog izvještaja i bankarske provizije - zapošljavanje jedne osobe na puno radno vrijeme.

Članstvo Donorske mreže u BiH čine ljekari i pacijenti, ali i drugi građani i građanke koji zahvaljujući angažovanju i radu Donorske mreže prepoznaju značaj donorstva i transplantacija u Bosni i Hercegovini.

Osnovna misija je educiranje građana, pacijenata i ljekara o značaju doniranja organa nakon smrti i poboljšanje stanja u oblasti transplantacija.

Osim edukacija, Donorska mreža je, sa udruženjima pacijenata, putem direktnih uličnih akcija i sličnih događaja na kojima je promovisala donorstvo, te kroz online kampanje, do sada podijelila skoro 70.000 donorskih kartica građanima.

Iako donorske kartice nemaju zakonsku obavezujuću snagu, one su znak razumijevanja šta je donorstvo, te podstrek za razgovor s porodicama i signal ljekarima da je osoba željela biti donor – ukoliko dođe do moždane smrti.

Donorska mreža nema poslovne prostorije, a finansira se isključivo od povremenih (i rijetkih) donacija fizičkih i pravnih lica.

Godišnji budžet Donorske mreže je do 10.000 KM, od čega najveći dio sredstava biva utrošen na redovne troškove računovodstva, održavanja web stranice i simobličnu naknadu voditelju poslova koji je angažovan za sve administrativne poslove, apliciranje na projekte, pripreme sastanaka i svu službenu komunikaciju, kao i pripremu manjih događaja.

Postignuća organizacije kao i ostale detalje možete pogledati u dopisu u prilogu. 

PREUZMI DOKUMENT:
Donorska mreža BiH, dopis

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti