Nelegalni finansijski tokovi

Agović: Sa prljavim novcem dolaze i veliki problemi

13.02.2024. 10:41 / Izvor: Fena
Agović

Za pojam nelegalnih finansijskih tokova ne postoji usvojena pravna definicija, niti je zakonski riješen kao takav.

Za pojam nelegalnih finansijskih tokova ne postoji usvojena pravna definicija, niti je zakonski riješen kao takav. Ono što predstavlja izazov jeste ograničeno znanje i razumijevanje ovog pojma, uključujući javni sektor, civilno društvo i medije.

"Dešava se da prilikom naših istraživanja, čak i predstavnici institucija pitaju šta su to nelegalni finansijski tokovi, odnosno šta podrazumijeva, jer na ovaj pojam prva asocijacija jeste pranje novca. Međutim ovo je jedna šira problematika", kazala je u razgovoru za Fenu koordinatorica za BiH Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) Anesa Agović.

Po njenim riječima, iako je već kroz različita istraživanja i procjene od strane međunarodnih institucija dokazan štetan uticaj nelegalnih finansijskih tokova na sveukupno društvo, javnost često nije svjesna u kojoj mjeri ovi tokovi utiču na društvo i ometaju razvoj i rast, jer kao što eksperti kažu „sa prljavim novcem dolaze i veliki problemi“.

Nedavne procjene međunarodne nevladine organizacije, Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), na Zapadnom Balkanu, pokazuju da je uz raširenu korupciju, zabilježen rast kriminalnih organizacija, kao i to da pranje novca zasnovano na trgovini i utaja poreza i dalje olakšavaju samu raširenost navedenih tokova.

"Iako ovaj fenomen predstavlja prijetnju državama i zajednicama zapadnog Balkana, civilno društvo u regionu nedovoljno je uključeno u razvijanju održivih i holističkih rješenja za problem. Postoji rašireno mišljenje da nevladine organizacije i nemaju neku ulogu u rješavanju ovog problema", kaže Agović.

S tim u vezi, Globalna inicijativa je pokrenula online alat kako bi podigla svijest i unaprijedila znanje o nelegalnim finansijskim tokovima na Zapadnom Balkanu. 

"Ovaj interaktivni komplet alata, strukturiran oko trenutnih ishoda Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), pruža informacije prilagođene korisnicima, osnažujući civilno društvo, medije i akademsku zajednicu u borbi protiv nelegalnih finansijskih tokova", kaže Agović.

Ovaj alat upravo ima za cilj jačanje zajedničkih napora u borbi protiv organiziranog kriminala i podsticanja transparentnosti.

Konkretno za BiH, odgovor Bosne i Hercegovine na nelegalne finansijske tokove je ograničen zbog nedostatka sistematskog odgovora i saradnje, što je često jedan od uzroka i samo nerazumijevanja širine ovog problema nadležnih institucija.

Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje regiona, teži da se fokusira na finansijski sistem i trgovinu, sa naglaskom na utaju poreza. Međutim, prethodna istraživanja su pokazala da nezakonita tržišta i korupcija godišnje odnose milione eura iz budžeta.

U krivičnom postupku finansijske istrage se ne provode na adekvatan i blagovremen način, jer Krivični zakon zemlje ne definiše posebne postupke za oduzimanje imovine, niti definiše komponente finansijske istrage.

Osim toga, civilnom društvu i medijima nedostaje znanje i iskustvo za razumijevanje nelegalnih finansijskih tokova i kapaciteta za izvještavanje i praćenje djelotvornosti odgovora zemlje. Još jedan problem sa kojim se suočavaju civilno društvo i mediji je prikupljanje podataka, posebno nedostatak dostupnih informacija relevantnih za istragu nelegalnih finansijskih tokova.

Jedan od zaključaka istraživanja jeste da postoji potreba za vanjskim angažmanom kako bi se uključili stručnjaci i praktičari iz civilnog društva, medija i privatnog sektora u odgovoru na nelegalne finansijske tokove. Ovi stručnjaci i praktičari nisu uključeni u formiranje radnih grupa koje rade na izradi zakona, amandmana i relevantnih strategija i dokumenata. Osim toga, postoji prostor za uključivanje stručnjaka u istraživanje nelegalnih finansijskih tokova. Na primjer, uključivanje stručnjaka za forenzičko računovodstvo u tužilaštvo kako bi se poboljšala efikasnost finansijskih istraga.

"Također smo uvidjeli da ne postoji dovoljna donatorska podrška civilnom društvu i medijima, posebno u smislu finansiranja praćenja i istraživanja nelegalnih finansijskih tokova, kao i mogućnosti za učenje, sticanje vještina i izgradnju kapaciteta u istraživanju ovog fenomena", rekla je Agović.

Na kraju Agović kaže da se nelegalni finansijski tokovi kanališu kroz različite komponente, poput korupcije, utaje poreza i kriminalnog tržišta. Ono što se često zanemaruje jeste da je samo pranje novca jedno od komponenti nelegalnih finansijskih tokova. Potrebno je šire shvatanje nelegalnih finansijskih tokova, te unapređenje i koordinacija nadležnih institucija, kako bi zajednički dali snažniji odgovor na nelegalne finansijske tokove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti