500 LED rasvjetnih tijela

Nova LED rasvjeta na širem području općine Novi Grad: Potpisani ugovori od 730.000 KM

13.02.2024. 15:34 / Izvor: Akta.ba
Novi Grad

Vrijednost ugovora je oko 730.000 KM, a radove finansira Općina Novi Grad Sarajevo.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas sa predstavnicima konzorcija firmi "SES" d.o.o. Sarajevo i "STEP" d.d. Sarajevo tri okvirna sporazuma i jedan ugovor o realizaciji projekata izgradnje i modernizacije javne rasvjete na širem području općine Novi Grad Sarajevo u vrijednosti od oko 730.000 KM.

Radovi na izgradnji i modernizaciji LED rasvjete na području općine Novi Grad obuhvataju osvjetljenje dijela kompleksa Parka šume Mojmilo (LOT1) i naselja Dobrinja, uključujući i Trg sarajevske olimpijade i Trg djece Dobrinje (LOT2), kao i izgradnju i modernizaciju javne rasvjete u ostalim područjima općine, prvenstveno lokacije van urbanog područja, kao i osvjetljenje određenog broja sportsko – rekreacionih ploha.

Također, u okviru projekta uređenja šetališta i trga u ulici Bulevar branilaca Dobrinje, nova javna rasvjeta radit će se od spoja ulice Lava Tolstoja do ulice Janka Jolovića.

Načenik Semir Efendić kazao je da će ovim projektom biti ugrađeno 500 novih LED rasvjetnih tijela na širem području općine, što podrazumijeva zamjenu starih i izgradnju potpuno novih rasvjetnih tijela.

Dodao je da su u prethodnom periodu sanirana ili zamijenjena sva rasvjetna tijela na više od 60 parkinga u općini Novi Grad, kao i u nekoliko kompletnih naselja, Čengić Vila, A i B fazi Alipašinog Polja, te da je trenutno u izgradnji rasvjeta u jednoj trećini Dobrinje.

Također je kazao da nije zadovoljan održavanjem LED rasvjete koje nije u nadležnosti Općine, nego Kantona Sarajevo.

"Moram reći da nismo zadvoljni održavanjem LED rasvjete koju ne vrši Općina već Kanton Sarajevo, putem preduzeća "Park". Imamo puno problema sa održavanjem rasvjete. Bojim se, kada isteknu garantni rokovi, kada rasvjetu prestanu održavati izvođači, da će opet biti problem ako se to ne podigne na neki veći nivo u Kantonu Sarajevu", izjavio je načelnik Efendić.

Međutim, uprkos tim izazovima ovi projekti donose poboljšanje sigurnosti građana i boljeg osvjetljenja novogradskih naselja.

"Uglavnom u naseljima gdje postavljamo novu LED rasvjetu, to je zaista nešto što izaziva veliko zadovoljstvo građana koji žive u tim naseljima i razlika je ogromna u odnosu na ono što je bilo ranije. Kroz četiri ugovora koja potpisujemo imamo jedan dio Bulevara branilaca Dobrinje, zatim dio Parka šume Mojmilo i dio naselja i mjesnih zajednica, kako na strani Švrakinog Sela i Aneksa, tako i na drugoj strani Boljakovog i Buča Potoka, Briješća itd." zaključio je Efendić.

Predstavnik firme "SES" Emir Dedović je kazao da će ova firma raditi javnu rasvjetu duž šetnice u Parku šume Mojmilo i rekonstrukciju javne rasvjete u naselju Dobrinja, u ulici Bulevar branilaca Dobrinje.

"Zadovoljstvo mi je reći da Općina Novi Grad Sarajevo kao i svaki put, ima visoke kriterije projektnog zadatka, u smislu da rasvjeta bude moderna i sa dugim periodom garancije, tako da u narednom periodu mi preuzimamo obavezu održavanja rasvjete u garantnom periodu od pet godina. Nadam se da ćemo u skladu sa vremenskim uslovima i planom Općine Novi Grad uspjeti u ugovorenom roku kvalitetno završiti zadatak koji je pred nama", kazao je Dedović.

Tarik Karić, direktor firme "STEP" je istakao zadovoljstvo što potpisuje sporazum sa Općinom Novi Grad, gdje je i sjedište ove firme.

"Ovo je nastavak dugogodišnje saradnje koju imamo sa Općinom Novi Grad na revitalizaciji i zamjeni starih dotrajalih svjetiljki novim LED rasvjetnim tijelima. Naš posljednji ugovor je realiziran izgradnjom javne rasvjete u Gradačačkoj ulici i nadam se da ćemo ispuniti sve ugovorne obaveze na vrijeme i zamjenu ostatka starih svjetiljki, koje treba da se zamijene zbog energetske učinkovitosti, a koju treba i ova općina i ovaj grad", rekao je Karić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti