Član Predsjedništva BiH

Bećirović: Asimetrična rješenja izbora članova Predsjedništva su apsolutno neprihvatljiva

14.02.2024. 11:27 / Izvor: Fena
predsjedništvo BiH

Bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali "nova" asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i nejednakost su neprihvatljivi.

Povodom najnovijih antiustavnih najava o asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da su asimetrična rješenja potpuno neprihvatljiva.

"Nakon propalih prijedloga da se vrši asimetrični izbor članova Predsjedništva BiH, po kojima bi u jednom entitetu građani vršili neposredan izbor a u drugom putem nekolicine zastupnika u Parlamentu BiH, arogantno se nudi "novi" asimetrični model koji nas gura još dalje od evropskih demokratskih standarda i u nove podjele države i društva. Za državu Bosnu i Hercegovinu su potpuno neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali "nova" asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i nejednakost. Pristajanje na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH imalo bi nesagledivo štetne posljedice za budućnost naše države. Izbor članova Predsjedništva BiH reguliran je Ustavom BiH i to pitanje nije moguće rješavati zakonskim izmjenama koje bi vodile ka daljim podjelama i odstupanjima od zajedničkih evropskih vrijednosti", ocijenio je Bećirović u saopćenju.

Obaveza Bosne i Hercegovine je, kako je istakao, da provodi presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH te da uklanja sve diskriminatorske odredbe.

Zato i strukturu Predsjedništva BiH, način izbora i nadležnosti, treba regulirati na cjelovit način.

Bećirović podvlači da prijedlog da dva člana Predsjedništva BiH treba birati s kompletne teritorije jednog, odnosno drugog entiteta, dok bi izbor trećeg ovisio od broja glasova u potencijalno samo nekoliko od deset kantona, ne samo da je vrhunac asimetrije već i direktno negira presude Evropskog suda za ljudska prava koje obavezuju na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Štaviše, dodao je, takav prijedlog je dijametralno suprotan osnovnim demokratskim načelima o neophodnosti poštivanja jednake vrijednosti glasa svakog birača.

Izbornim sistemom Bosne i Hercegovine, usklađenim s najvišim demokratskim standardima, mora biti osigurana jednaka vrijednost glasa svih bosanskohercegovačkih građana bez obzira na to na kojem dijelu bh. državnog teritorija žive.

Simetrična normativna rješenja u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine omogućavaju uspostavljanje jedinstvene političke sfere i osnažuju integracijske procese neophodne bh. društvu.

"U periodu kada pretendujemo ka članstvu u Evropskoj uniji, diskriminatorsku politiku treba da ostavimo iza sebe te da, vođeni savremenim demokratskim principima i standardima, omogućimo da svi pripadnici bosanskohercegovačke političke zajednice budu jednako predstavljeni i da pod istim uslovima učestvuju u političkom i izbornom procesu. Taj sistem mora biti u stanju da vjerno odrazi raznolikost bosanskohercegovačkog društva i osigura mehanizme djelotvorne zaštite interesa svakog segmenta toga društva", ističe Bećirović.

Kako navodi, u pogledu pristupa evropskim integracijama, neophodno je prihvatiti princip općeg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog prava glasa, što prije svega znači prihvatiti princip jedan čovjek – jedan glas – jednaka vrijednost, uz maksimalnu zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Reformiranje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini treba tražiti na tragu ukupnih evropskih i općenito demokratskih dostignuća, mišljenje je Bećirovića.

"Etnokratske političke elite su u procjepu između vlastite želje za održanjem statusa quo i onoga što obećavaju međunarodnoj zajednici. Taj pristup nas drži u stanju permanentne krize. Na sceni je sukob dviju političkih koncepcija: etno-teritorijalne, koja zagovara ekskluzivni status i primat etničkih grupa, te građanske (strazburško-briselske), koja daje primat čl. 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Ne zaboravimo, ovaj pakt je sastavni dio Ustava BiH. Svjesni da ovakvi "probni baloni asimetričnih modela" neće proći u institucijama države Bosne i Hercegovine, ali imajući u vidu ko su predlagači koji stoje iza ovakvog prijedloga izvađenog iz "naftalina propalih prijedloga" od prije desetak godina, danas smo još odlučniji da zaustavimo nove prijedloge koji bi se mogli pojaviti po istoj matrici starih  etničkih podjela", naveo je također Bećirović u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti