Porast uvoza

Carine na uvoz električnih automobila u BiH ukinute do kraja godine

14.02.2024. 15:00 / Izvor: Akta.ba
električna vozila

BiH je do oktobra 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od 300 %.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2024. godine, čime je praktično produženo razdoblje važenja ranije odluke donesene shodno Zakonu o carinskoj tarifi BiH.  

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 % na 5 %  za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduslovi za masovniji uvoz ovih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila.   

Ova mjera je konkretna finansijska podrška građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz ove vrste automobila, smanjenju zagađenja zraka, bolje zaštite okoliša uz podizanje sigurnosti u prometu te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice.

"Na ovaj način želi se doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Prema podacima Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do oktobra 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od  300 % u odnosu na prethodnu godinu kada ih uvezeno 69.

Hibrida je zaključno s krajem novembra 2023. godine uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom razdoblju ukupno 936 ovih vozila prvi put registrirano u BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti