Drvna idustrija Nova Dipo

Radnici industrijskog pogona iz Gradiške bez objašnjenja poslani kući: Firma se zatvara?

14.02.2024. 15:21 / Izvor: Nezavisne novine
gradiška

Foto: Arhiva

Oko 100 radnika firme "Nova DIPO" Novi Podgraci iz Gradiške je prije 14 dana poslano kući bez objašnjenja te još uvijek ne znaju šta se dešava.

Oko 100 radnika firme "Nova DIPO" Novi Podgraci iz Gradiške je prije 14 dana poslano kući bez objašnjenja te još uvijek ne znaju šta se dešava niti šta će biti s njima, dok je, s druge strane, u posjedu "Nezavisnih novina" odluka kojom je još 31. januara skupština "Nova DIPO" u potpunosti obustavila rad ovog društva.

Kako je za "Nezavisne" kazao Miroslav Stanić, predstavnik radnika "Nova DIPO", oni su 1. februara poslati kući bez bilo kakvog rješenja, ne znaju da li su na odmoru, na čekanju.

"Ma ništa, pustili su nas niz vodu. Direktor nam se ne obraća, pa smo zbog toga planirali u subotu u 10 časova izaći na protest, koji smo i najavili. Inače 25 ljudi iz firme, i ja među njima, smo pred penziju, ali ne možemo otići jer nam nije uplaćen staž već pet godina. Nemamo osnovna prava, ni da se liječimo, niti išta. To je van pameti", rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, sve je krenulo niz vodu u posljednje dvije i po-tri godine.

"Nekad smo radili sa Ikeom, ali od 2018. godine, kada su najbolje poslovali, prestali su nam uplaćivati doprinose. Prije nekih godinu dana smo podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora, kao i Poreske uprave RS, a očekujemo da uskoro počne i suđenje", dodaje Stanić.

Kako kaže, svi su upoznati sa njihovim problemom, ali niko ne reaguje.

Inače, u predmetnoj odluci piše da društvo "Nova DIPO" Gordnji Podgraci nema ekonomskih uslova za obavljanje djelatnosti i nastavak proizvodnog procesa.

"Nema ugovorenih poslovnih angažmana niti narudžbi, usljed čega se proizvodni proces u potpunosti obustavlja, zbog čega skupština društva donosi odluku o prestanku rada društva", piše u ovoj odluci.

Oni su, navodi se, zadužili direktora da u roku od 30 dana izvrši finansijsku analizu stanja društva sa pregledom dugovanja i potraživanja, radi donošenja konačne odluke o načinu prestanka rada društva.

Ova odluka je donesena 31. januara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti