Transparency International BiH

Posljednja šansa za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma

15.02.2024. 09:46 / Izvor: Fena
TI U BiH

Sjednica Doma naroda PS BiH zakazana 16. februara, posljednja šansa za Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja teroritističkih aktivnosti.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zakazana za petak, 16. februara, predstavlja posljednju šansu da se Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja teroritističkih aktivnosti usvoji u zadatom roku, upozorio je danas u razgovoru za Fenu predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

Naglašava da se BiH ponovo našla u vrlo nezavidnoj poziciji kada je u pitanju ispunjavanje međunarodnih obaveza u smislu sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

"Ključna obaveza zemlje koja proiziliazi iz zahtjeva Evropske unije i čije ispunjavanje je važno radi procjene napretka zemlje a koju će Evropska komisija vršiti u martu prilikom pripreme izvještaja za Evropsko vijeće, koje će odlučivati o otvaranju pregovora, tiče se usvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja teroritističkih aktivnosti. Sjednica Doma naroda u petak, 16. februara, predstavlja posljednju šansu da se ovaj zakon usvoji u datom roku", navodi Blagovčanin.

Dalje upozorava da bi negativni efekti neusvajanja ovog zakona bili višestruko štetni za zemlju, od stavljanja zemlje na "sivu listu" Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), što bi usložnilo finansijsko poslovanje prema inostranstvu, te dovođenja u pitanje pozitivne ocjene za otvaranje pregovora sa EU.

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) trenutno vrši procjenu ispunjavanja obaveza od strane BiH prema preporukama iz prethodnog izvještaja, tako da će u sam izvještaj ući ono što se desilo u smislu ispunajvanja obaveza do kraja, odnosno do okončanja misije 28. februara.

"Novi zakon Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti adresira najveći dio preporuka MONEYVAL-a, međutim, može se reći da su zakonska rješenja mogla, ako hoćete i trebala biti robusnija, posebno u smislu obuhvata one grupe lica koje Zakon karakteriše kao politički eksponirana lica, zatim rješenja su trebala biti konkretnija i transparentnija kada je u pitanju registar stvarnog vlasništva, odnosno njihovo funkcionisanje i dostupnost", kaže Blagovčanin.

Ipak imajući u vidu važnost usvajanja ovog Zakona, sada je najvažnije da Dom naroda, zaista preuzme odgovornost i usvoji ovo zakonsko rješenje, "jer smo praktično u situaciji u kojoj je sjednica u petak posljednja šansa imajući u vidu rokove do okončanja misije MONEYVAL i rokove za pripremu izvještaja Evropske komisije", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti