Osnaživanje i podrška

Projektom "Odvažne i hrabre, to ste vi!" Bingo nastavlja podršku ženskom poduzetništvu

15.02.2024. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Bingo

U kompaniji Bingo poduzetništvo smatraju važnim segmentom svoje korporativne filozofije te i ove godine provode kampanju za podršku ženama.

U sve većoj mreži globalne ekonomije, žene imaju neizmjerni potencijal ne samo da ostvare vlastite snove, već i da transformiraju zajednicu i društvo u cijelini. U kompaniji Bingo poduzetništvo smatraju važnim segmentom svoje korporativne filozofije te i ove godine provode kampanju za podršku ženama.

Projekt "Odvažne i hrabre, to ste vi!" devetu godinu za redom usmjeren je na osnaživanje žena putem različitih inicijativa. Unazad četiri godine, posebna pažnja posvećena je poduzetnicama.

Prepoznavši mnogobrojne izazove s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini prilikom pokretanja i razvoja vlastitih poslovnih poduhvata, kompanija Bingo je odlučila ponovno udružiti snage sa partnerima i prijateljima, te Investicijskom fondacijom Impakt, kako bi aktivno doprinijela jačanju ekonomske pozicije žena u zajednici. Ovom inicijativom, Bingo želi pružiti podršku ženama poduzetnicama, osiguravajući im potrebne resurse, znanje i financijsku podršku za ostvarenje njihovih poslovnih ideja i doprinos ekonomskom razvoju zajednica.

odvazne

Projekat je koncipiran kao program koji obuhvaća dodjelu grantova, poduzetničku obuku, mentorsku podršku te promociju i podizanje svijesti o važnosti ženskog poduzetništva.

Ovogodišnji poziv za prijave bit će otvoren od 20. februara do 5. marta, a dodijelit će se grantovi u ukupnom iznosu od 30.000 KM i to od 8.000 KM i 5.000 KM, dva granta u iznosu od 4.000 KM i tri u vrijednosti od 3.000 KM.

Predselekcija pristiglih prijava će se održati od 6. do 8. marta, a rezultati će biti objavljeni 8. marta u 13 sati. Online glasanje za odabir dobitnica bit će otvoreno od 8. do 25. marta.

Cilj kampanje „Odvažne i hrabre to ste vi“ ima za cilj stvoriti okvir koji će ženama omogućiti pristup potrebnim resursima znanju i finansijskoj podršci.

„Ovaj program koncipirali smo kao program koji obuhvaća poduzetničku obuku, mentorsku podršku, promociju i podizanje svjesti o važnosti ženskog poduzetništva. Sretni smo što su naši partneri i prijatelji, a i kupci prepoznali značaj ovog projekta. Posebno smo ponosni na poduzetnice iz prethodnih godina koje su se odvažile i pokrenule biznis“, kazala je Amina Čeliković iz marketing sektora kompanije Bingo.

amina

Bingo će izvršiti selekciju prijava i objaviti 16 aplikantica koje će dobiti priliku da prođu poduzetničku obuku Investicijske fondacije Impakt.

„U BiH nažalost imamo nisku poduzetničku svijest. Zbog toga mi je zadovoljstvo što surađujemo sa kompanijom Bingo na razvijanju poduzetništva. Kao društvo imamo ozbiljan problem sa odlivom ljudi. U FBiH je 1.2 radnika na jednog penzionera, a u RS je jedan radnik na jednog penzionera. Poduzetništvo je budućnost ove zemlje. Biznisi koji su podržani prošle godine rezultirali su sa 100% održivošću biznisa doprinoseći ekonomskom osnaživanju poduzetnica, ali u konačnici i lokalnom ekonomskom razvoju kroz nova zapošljavanja i stvaranje nove vrijednosti. To nas motiviše na još snažniju sinergiju u cilju jačanja poduzetničkih kompetencija, učenja, svijesti i kulture u narednom periodu“, kazao je Senaid Đozo, direktor Investicijske fondacije Impakt.

senaid

Projekat odvažne i hrabre nije samo poticaj na poduzetništvo već pruža i edukaciju.

Prošle godine smo podržali 11 poduzetnica. Nijihovo poduzetništvo je 100% održivo, a tako doprinosimo i lokalnom ekonomskom razvoju.Zadovoljstvo je biti dio ovog projekta.

Poduzetnička obuka održat će se od 12. do 25. marta, a prezentacija ideja od 26. do 28. marta. Nakon završetka prezentacija, 28. marta, sumirat će se glasovi žirija i publike te će biti proglašene korisnice grant sredstava i mentorske podrške Investicijske fondacije Impakt.

“Zadovoljstvo nam je biti partner projekta koji potiče bilo koji vid poduzetništva, jer poduzetnički način razmišljanja preduvjet je za stvaranje novih vrijednosti i razvoja tržišta. Ovnak i Bingo su dugogodišnji partneri te nam je čast iskazati partnersku podršku kroz ovakvu inicijativu.” Izjavila je Matea Đotlom, marketing i PR menadžerica kompanije Ovnak.

ovnak

Partneri projekta su Oaza, Bambi, Ziaja i Libresse, dok su prijatelji Dita, Alma Ras, Pfanner, Cafe Brazil i Nutrino Lab. Kupci također mogu dati svoj doprinos kupujući proizvode ovih brandova koji će biti posebno označeni na policama Bingo trgovina.

Podršku su pružili i medijski partneri Nova, ATV, Klix, TNT, Kameleon i RSG.

Za više informacija o prijavi na grant sredstva i aktivnostima projekta, posjetite web stranicu.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti