Najduže jedan mjesec

Produžen pritvor Debevcu i Mehmedagiću

16.02.2024. 15:02 / Izvor: Fena
sud

Pritvor produžen zbog bojazni da bi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze važne za krivični postupak te ometati krivični postupak

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH, te je donio rješenje kojim se osumnjičenima - Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću produžava mjera pritvora koja može trajati najduže jedan mjesec, odnosno do 15. marta, ili do nove odluke Suda, potvrđeno je Feni u Sudu BiH.

Pritvor za Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Suda BiH i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), određen je zbog bojazni da bi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak te ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače (član 131. stav 1. tačka-b ZKP-a BiH).

Debevec/Mehmedagić

Iz Tužilaštva BiH ranije su saopćili kako su "došli do novih dokaza i saznanja i proširili istragu protiv spomenutih osumnjičenih na više različitih događaja", te su stoga predložili Sudu produženje pritvora za još 30 dana.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine, a osumnjičeni za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti