Popunjen smještaj

Načelnik Neuma: Opravdane okolnosti za stranom, ali važno je očuvati domaću radnu snagu

17.02.2024. 11:24 / Izvor: Fena
Neum

Smještajni kapaciteti u Neumu za ljetnu sezonu već su gotovo popunjeni.

Smještajni kapaciteti u Neumu za ljetnu sezonu već su gotovo popunjeni, a načelnik Dragan Jurković osvrnuo se na problem radne snage s kojim se suočava, ne samo ovaj jedini grad na moru u našoj zemlji, nego i zemlje u okruženju. Iako postoje okolnosti u kojima izlaz treba tražiti u stranim radnicima, Jurković naglašava važnost poticanja domaće radne snage.

"Nedostatak radne snage je problem koji postaje vidljiv zadnjih nekoliko godina i problem koji će u budućnosti biti još veći. Tomu svakako pridonosi iseljavanje, ali i manji natalitet. Danas smo svjedoci da nemamo mladih koji bi radili u turističkom sektoru. Sigurno će problem biti puno izraženiji u idućem razdoblju ukoliko ne nađemo model da svi budu zadovoljni, od poslodavaca do radnika", rekao je Jurković.

On smatra da ne treba posezati za stranom radnom snagom, sve dok postoji domaća, ali nekad okolnosti nalažu drugačije.

"Ipak, nadam se da će naši domaći ljudi biti zadovoljni uvjetima koji im se nude i da ćemo imati manji dotok strane radne snage. Ali činjenica je da, kako mi idemo vani raditi, tako netko dolazi ovdje. To je tako na tržištu rada", ističe Jurković.

Bili to domaći ili strani, izgledno je da će se ponovno tražiti radnik više jer su hotelijeri najavili iznimno uspješnu nadolazeću ljetnu sezonu. Prema riječima vlasnika hotela Tomislava Lovrića, kapaciteti su već sada popunjeni više od 80 posto.

Lovrić pojašnjava da, uz veliki broj hotela i ugostiteljskih objekata, Neum s nekoliko tisuća stanovnika ne može zadovoljiti potrebe svih objekata. Stoga su se posljednjih godina odlučili na dovođenje radne snage iz Nepala.

"Riječ je o nekoliko čistačica i spremačica iz Nepala. Međutim, u hotelima su pretežno zaposleni domaći ljudi. Do prije par godina tu je radio veliki broj radnika iz Bosne i Hercegovine, no većina ih je uz hrvatske radne dozvole i bolje uvjete, otišla dalje. Ali, ima ih još koji dolaze u Neum", pojasnio je Lovrić.

Velika očekivanja od lokalne Turističke zajednice

Nakon što je zbog zakonskog ograničenja godinama djelovala samo na županijskoj razini, Neum je u prošloj godini formirao i lokalnu Turističku zajednicu od koje načelnik Dragan Jurković, kako je rekao, očekuje puno.

"Sigurno će se time rasteretiti obveze koje je općina do sada imala, a to je promidžba Neuma kao destinacije, odnosno uređenje hortikulture koja je vrlo bitna, uređenje grada, obale i obalnog pojasa. Dio tih obveza s općine će sigurno preći na Turističku zajednicu", rekao je on.

Osim toga, načelnik kaže da se na ovakvo zakonsko rješenje dugo čekalo jer bi se jako malo sredstava prikupljenih od boravišne pristojbe vraćalo u lokalnu zajednicu, zbog čega nije bilo interesa za naplatu. Sada bi se od novca koji se bude uplaćivao u županijsku Turističku zajednicu, 60 posto sredstava vratilo lokalnim zajednicama.

Od velikog je to značaja i hotelijerima, kaže vlasnik hotela Tomislav Lovrić jer su dvadeset godina funkcionirali bez lokalne Turističke zajednice. Izrazio je zadovoljstvo što će dio naplate od boravišnih dozvola sada ići gradovima i općinama koje turist posjećuje.

Neum kao veliko gradilište

Lovrić je na kraju istaknuo da je Neum u posljednje vrijeme poput jednog velikog gradilišta te da se uvelike sprema za sezonu za koju očekuje da će biti rekordna.

"Uz pomoć Vlade Federacije BiH, a dijelom i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, realizirali smo projekt sanacije primorske ulice. Ulica koja je najbliža uz obalu u novom je izdanju. Planiramo, nadam se do samog početka sezone, završiti i dio šetnice od velikog parkinga do Grand hotela. Naš glavni infrastrukturni projekt je zgrada općine koju privodimo kraju i nadamo se u prvoj polovici ove godine da će i ti radovi biti završeni", pojasnio je načelnik Dragan Jurković.

Dodaje da se radi i na uređenju kanalizacijskog sustava u gradu, dok Ceste Federacije BiH rade oborinske vode.

"Imamo veliki broj planova i projekata za buduće razdoblje. Svakako želim istaknuti obrazovanje gdje kroz obrazovne ustanove želimo pridonijeti poboljšanju uvjeta za našu djecu i to ćemo nastaviti raditi. Osim toga, radit ćemo na uređenju parkova, a nadam se izgradnji parka pored nove zgrade općine", zaključio je načelnik Neuma Dragan Jurković.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti