Projekat e-grunt uspješno zaživio, elektronski preuzeto više od 12.000 ZK izvadaka

19.02.2024. 12:34 / Izvor: Akta.ba
e grunt

MUP Kantona Sarajevo od maja 2023. godine počeo je aktivnu primjenu E-GRUNTA, uvodeći tako kroz proces digitalizacije značajne olakšice za građane.

MUP Kantona Sarajevo od maja 2023. godine počeo je aktivnu primjenu E-GRUNTA, uvodeći tako kroz proces digitalizacije značajne olakšice za građane koji vrše prijave/odjave boravišta i prebivališta. Zahvaljujući E-GRUNTU, u postupcima prijave i odjave prebivališta i boravišta, građani Kantona Sarajevo više ne moraju prilagati ZK izvadak, jer uposlenici MUP-a KS – Sektora za građanska stanja, imaju mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronske evidencije zemljišnih knjiga za nekretnine KS.

Najveću korist ostvarili su građani koji više ne stoje u redovima ispred ZK ureda u svrhu preuzimanja ovog dokumenta radi prijave ili odjave prebivališta/boravišta, ali i administracija Općinskog suda koja je sada značajno rasterećena. Smanjene su gužve, čekanja, pojednostavljene procedure, a građani pošteđeni fizičkog odlaska iz jedne u drugu instituciju.

Prema zvaničnim podacima MUP-a Kantona Sarajevo, u toku 2023. godine, uposlenici sektora za građanska stanja MUP-a Kantona Sarajevo elektronski su preuzeli 12.054 ZK izvoda, što u praksi znači da su građani pošteđeni 12.054 odlaska u ZK ured. Osim toga, uposlenici sektora za građanska stanja MUP-a Kantona Sarajevo su izvršili 12.180 elektronskih pretraga baze vlasništva za građane.

Kako je izjavio ministar Admir Katica, ovi podaci pokazuju koliko je važno uvoditi procese digitalizacije, kako interne, tako i javne, koja donosi konkretne benefite za građane.

"Ovi podaci pokazuju nam da smo značajno olakšali građanima jednu od usluga koje ostvaruju u MUP-u Kantona Sarajevo jer smo u jednoj godini 12.054 puta skratili proceduru i građani nisu morali fizički odlaziti u Općinski sud po ZK izvadak, nego su sve završili na jednom šalteru. E-GRUNT je dao konkretne rezutate za svega sedam mjeseci primjene, smanjio čekanja, gužve i fizičko kretanje građana unutar institucija. To je put kojim ćemo nastaviti i u budućnosti, te nastojati poboljšati usluge za građane prateći i uvodeći savremena softverska rješenja", izjavio je ministar Katica.

Podsjećamo, uvođenjem E-GRUNTA, građani više ne moraju dostavljati dokaz o vlasništvu nekretnine ukoliko su upisani u zemljišnim knjigama i jedino što moraju prikazati prilikom prijave/odjave boravišta i prebivališta je jedan račun od komunalnih usluga, lična karta i uplatnica, a ukoliko su u zakupnom odnosu, dužni su prikazati ugovor o zakupu. MUP Kantona Sarajevo nastavit će i u budućem periodu sa uvođenjem olakšica za građane i optimiziranjem poslovnih procesa korištenjem savremenih digitalnih tehnologija, kao i jačanjem vlastitih kapaciteta kako bi usluga građanima bila još efikasnija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti