Formirana radna grupa

Pozder i kantonalni ministri okoliša pripremaju plan upravljanja otpadom u FBiH

19.02.2024. 17:19 / Izvor: Akta.ba
FBiH

Nedavno usvojena Strategija zaštite okoliša FBiH zajednički ocijenjena prvim korakom u očuvanju i poboljšanju prirodnih resursa.

Predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, na čelu sa ministricom Nasihom Pozder, održali su danas u Sarajevu radni sastanak sa kantonalnim ministrima okoliša.

Na sastanku su prezentirane aktuelne aktivnosti Ministarstva, s akcentom na nedavno usvojenu Strategiju o zaštiti okoliša FBiH, kao i opredjeljenja, te planovi za budući period.

"Naš pristup je koordinacija, koja je nužna u ovoj oblasti i mi jedino zajedno sa kantonalnim ministarstvima možemo imati adekvatne odgovore i politike u zaštiti okoliša. Zadovoljstvo mi je da to i kantoni razumiju i žele da usvojimo nove prakse zasnovane na koordinisanim aktivnostima na što nas obavezuje i Strategija o zaštiti okoliša. Jasno se danas iskristalisalo da fokus moramo staviti na strateški u upravljanju otpadom. Stoga, prvi naredni korak je donošenje Federalnog plana za upravljanje otpadom kojeg nemamo od 2017. godine i koji će uz novi Zakon o upravljanju otpadom moći postaviti smjernice i okvir za djelovanje na prostoru cijele Federacije. S ovim imaju problem skoro svi kantoni, a parcijalna rješenja kakva su do sada rađena očito nisu bila pravi odgovor. Okoliš je zajednička briga, ali i šansa i drago mi je da takav pristup imaju i kantonalne kolege", kazala je ministrica Pozder. 

Kantonalni ministri prezentirali su svoje izazove, sa fokusom na trenutno neadekvatno tretiranje svih vrsta otpada, ali i akcije u cilju unapređenja kvalitete zraka, ali i iskazali spremnost da se pridruže procesima koji će dovesti do povećanja procenta zaštićenih područja gdje je neophodno unaprijediti koordinaciju i s općinama i gradovima u FBiH.

Ministrica Pozder je također informisala prisutne o povećanju budžeta Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, te o značaju i mogućnostima efikasnijeg korištenja dostupnih sredstava kroz bolju koordinaciju svih nivoa vlasti.

Ono što može biti dodatna vrijednost jesu mogući zajednički projekti koji su kreirani na prioritetnim oblastima i akcijama, poput strateškog upravljanja otpadom.

Usaglašen je i zajednički pristup po pitanju unapređenja legislativnog okvira.

Tako će Ministarstvo u radne grupe za izradu zakonskih i podzakonskih akata koji su u proceduri, kao i u Savjetodavno vijeće za okoliš, uključiti i predstavnike kantonalnih ministarstava.

Na kraju, svi učesnici su iskazali spremnost za bolju koordinaciju i održavanje redovnih sastanaka na kvartalnom nivou, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turzma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti