Komore uputile urgenciju

Traži se izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina na biogoriva

20.02.2024. 14:15 / Izvor: Akta.ba
te tuzla

Privredna komora Federacije i Republike Srpske uputile urgenciju za izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina na biogoriva.

Podržavajući nesmetano obavljanje privredne djelatnosti kao i poslovanje privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini, entitetske Privredne komore su se obratile Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH sa urgencijom za oslobađanje rudnika i termoelektrana u Bosni i Hercegovini od plaćanja putarina na biogoriva, biotečnosti i naftne derivate koje koriste u procesu proizvodnje za 2024. godinu. 

"Razmatrajući tehnološke procese u oblasti rudarstva i proizvodnje električne energije u termoelektranama, dolazimo do zaključka da u ovom slučaju nametnute obaveze po Zakonu o akcizama izlaze iz svoje svrhe, jer obaveza plaćanja putarine kao vrste indirektnog poreza na biogoriva, biotečnosti i naftne derivate u iznosu od 0,40 KM po litru proizvoda, apsolutno nije opravdana", navode u saopćenju.

Detaljnije, iznos 0,15 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa za puteve i 0,25 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa, prvenstveno se koristi za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Napominju da je svim poznavaocima i poštivaocima propisa Zakona o rudarstvu FBiH i Republike Srpske, poznato da ove vrste puteva rudarska mehanizacija niti koristi, niti se unutar rudarskih područja rade ikakve aktivnosti po pitanju poslova za koje se akcize izdvajaju.

Analizirajući zakone koji uređuju oblast rudarstva u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, mehanizacija, radne mašine i ostala transportna sredstva koja ne izlaze na javne puteve (obzirom na svoje gabarite i djelokrug rada), a kojih je u najvećoj mjeri, nisu obavezna niti da se registruju niti vozila trećih lica smiju saobraćati po putevima koje za svoje poslovanje koriste rudarska preduzeća, osim ukoliko se ne radi o kooperantima ili podizvođačima.

Putevi se prave i isključivo koriste za poslovanje unutar kruga rudarskih preduzeća i rudarska mehanizacija ih pravi samostalno za svoje potrebe.

Pored toga, obzirom da oblast energetike, odnosno sektor rudarstva i proizvodnje električne energije, velikim dijelom doprinose konkurentnom razvoju privrednih subjekata Bosne i Hercegovine, nametanjem neopravdanih dodatnih nameta na obavljanje poslovne djelatnosti, mogu se nanijeti nesagledive posljedice po poslovanje ne samo rudnika i termoelektrana već i ostalih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini.

"Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine i Privredna komora Republike Srpske podržavaju zakone i podzakonske akte Bosne i Hercegovine i podržavaju rad u skladu sa svim postojećim zakonima i dobrim praksama u BiH, ali uvažavajući sve gore navedeno, ovim putem entitetske Privredne komore urgiraju Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se obaveza plaćanja akciza odnosno putarina na biogoriva, biotečnosti i naftne derivate koje rudarska i energetska preduzeća koriste u svom svakodnevnom radu ukinu, kako je to bio i slučaj sa prethodnim godinama, da bi se izbjeglo povećanje operativnih troškova i osigurala stabilnost poslovanja", istaknuto je.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti