SASTANAK PERADARA

Jabandžić: Cijena piletine stabilna, nastavlja se izvoz u Evropsku uniju

21.02.2024. 07:46 / Izvor: Fena
piletina

Što se tiče cijena piletine i proizvoda od piletine, ona je stabilna i ne bi tu trebalo da bude nekih povećavanja, rekao je Jabandžić.

Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH jučer je na redovnom sastanku u Gračanici razmatrao pitanja koja se odnose na analizu, odnosno nalaze inspektora Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije koji su tokom januara boravili u BiH.

"Ono što je najvažnije jeste pozitivno mišljenje komisije Evropske unije, nastavljamo dalje sa redovnim izvozima na tržište EU i tu nema nikakvih smetnji. Oni će svakako dati određene smjernice, odnosno mjere za unapređenje u vezi proizvodnje i prodaje mesa na tržište Europske unije", naveo je za Fenu predsjedavajući tog odbora i izvršni direktor kompanije Madi Edin Jabandžić. 

Druga tema o kojoj je bilo riječi na sastanku, kako je dodao, odnosila se na dalje razgovore u vezi nastavka procedure oko izvoza konzumnih, raspodnih jaja i jednodnevnih pilića.

"Tu smo već duži vremenski period u zastoju sa institucijama BiH u vezi nastavka aktivnosti. U zadnja tri mjeseca imali smo dva sastanka, najprije sa Uredom za veterinarstvo BiH, te u Banjoj Luci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, da bi pokušali sagledati šta je to ostalo neispunjeno od uslova kako bi mogli nesmetano izvoziti i te proizvode na tržište EU", dodao je Jabandžić.  

Posebne teme sastanka odnosile se na drugi Kongres peradara BiH koji bi trebao da bude održan u maju 2025. godine u Sarajevu, te na podsticaje za 2024. godinu

"Što se tiče cijena piletine i proizvoda od piletine, ona je stabilna i ne bi tu trebalo da bude nekih povećavanja. A što se tiče podsticaja, ono što nas raduje za 2024. godinu jeste da je najavljeno blago povećanje podsticaja i nadamo se da će se to i realizovati kada izađu pravilnici. Naše je da radimo dalje tako da naši proizvođači imaju još bolje uslove, a to je nemoguće postići bez podrške institucija na svim nivoima vlasti u BiH", zaključio je Jabandžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti