NOVI KOOPERANTI

Nakon odlaska firme Carl Kuehne iz BiH, predstavljeni ugovori za proizvodnju kornišona

21.02.2024. 09:35 / Izvor: SRNA
kornišoni

U Novom Gradu predstavljeni su ugovori za kooperantsku proizvodnju krastavaca kornišona

U Novom Gradu nedavno su predstavljeni ugovori za kooperantsku proizvodnju krastavaca kornišona, koju organizuju Poljoprivredna zadruga "Agronova" iz Novog Grada i Zemljoradnička zadruga "Gračanka" iz Gračanice.

Direktor "Agronove" Darko Vujanović rekao je da ova zadruga proizvodnju krastavaca kornišona organizuje od ove godine, nakon što je njemačka firma "Carl Kuhne" obustavila poslovanje. 

"Uslovi su isti kao što je to bio slučaj sa firmom "Carl Kuhne". Kooperanti će imati repromaterijal koji će otplaćivati kroz isporučene krastavce, stručnu pomoć, zagarantovan otkup i redovnu isplatu", rekao je Vujanović.  

On je naveo da je otkupna cijena prve klase krastavaca 1,95 KM za kilogram, druge klase 0,80 KM, a treće 0,25 KM. 

"Zadruga "Agronova" je posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iz programa Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ obezbijedila 50 odsto sredstava od cijene paketa repromaterijala", rekao je Vujanović.  On je podsjetio da je "Agronova" osnovana 2018. godine, od 2019. godine organizuje proizvodnju povrća na otvorenom, a od 2022. proizvodnju mladog luka u plastenicima.  

Direktor Zemljoradničke zadrge "Gračanka" Refik Ahmuljić rekao je da ova zadruga ima kooperantsku mrežu proizvodnje krastavaca kornišona u BiH.  

"U drugim lokalnim zajednicama radimo sa kooperantskim zadrugama, zajedno ulazimo u projekat proizvodnje i otkupa krastavaca", rekao je Ahmuljić.  

Prema njegovim riječima, krastavci će biti plasirani na njemačko tržište, za firmu "Carl Kuhne", ali posredstvom ove zadruge.  On je naveo da "Gračanka" posluje od 1954. godine.

Podsjetimo, Njemačka firma "Carl Kuehne" obustavila je ugovorenu proizvodu krastavaca kornišona u BiH krajem prošle godine.

Firma je obrazložila da je odluku donijela iz ekonomskih razloga nakon nekoliko godina pada prizvodnje u regionu.

Njihov proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici prestaje sa radom 29. februara. Planiranim promjenama biće obuhvaćeno 30 radnih mjesta, o čemu su radnici ranije obaviješteni. 

Firma "Carl Kuhne" je ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH pokrenula 2015. godine s ciljem proizvodnje više od 2.500 tona godišnje. "Međutim, uzgoj je posljednjih godina opao i nije dovoljno konkurentan u poređenju sa međunarodnim portfolijom firme", naveli su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti