ODRŽANA RADIONICA

Predstavljen Program upravljanja požarima na otvorenom prostoru na Zapadnom Balkanu

21.02.2024. 13:08 / Izvor: Akta.ba
radionica

Održana prva radionica u okviru Programa upravljanja požarima na otvorenom prostoru na Zapadnom Balkanu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizovalo je prvu radionicu u okviru Programa upravljanja požarima na otvorenom prostoru na Zapadnom Balkanu (LFMWB), kao partnerska institucija programa koji finansira Švicarska agencija za razvoja i saradnju (SDC), a provodi Fermahem iz Skoplja. Cilj radionice bio je predstavljanje Programa i izgradnja zajedničkog pristupa tematici upravljanja požarima na otvorenom, kao i uloga ključnih aktera i sadržaja izvještaja sa  nivoa entiteta. 

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemal Hrnjić zahvalio se partnerima na organizaciji radionice, te istakao značaj regionalne saradnje na prevenciji požara na otvorenom. 

"Klimatske promjene koje su sve izraženije navode na zajedničko  djelovanje institucija i šire društvene zajednice. Požari ne poznaju granice, te je s toga veoma bitna međunarodna saradnja u oblasti prevencije i reagovanja na požare. Navedena saradnja omogućava razmjenu resursa, tehnologija i znanja u cilju poboljšanja sposobnosti brze i efikasne reakcije", kazao je ministar Hrnjić. 

Ovaj program ima za cilj poticanje regionalne saradnje, stvaranje zajedničkih postavki politika, razvoj strategija i smjernica za upravljanje požarima na otvorenim prostorima u zemljama Zapadnog Balkana.

radionica

Voditelj tima programa Cvetan Nikolovski kazao je da ovaj program dolazi kao potreba i zajednički interes za povećanje regionalne saradnje, kako bi Zapadni Balkan bio što bolje pripremljen za suočavanje sa rizicima i prijetnjama šumskih požara, kao i požara koji nastaju na poljoprivrednim površinama.

Šef Regionalnog centra za monitoring požara Nikola Nikolov naglasio je da ovaj program zahtijeva bolju pripremljenost i efikasnije odgovore, ali i temeljno preispitivanje upravljanja pejzažem na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. 

"Zbog toga je Švicarska agencija za razvoj i saradnju, ali i svi mi kolektivno, siguran sam, uvjereni u važnost i relevantnost ovog novog Programa, koji se zasniva na nacionalnom i međunarodnom znanju i stručnosti, saradnji i prekograničnoj akciji, a koja ima ambiciju da doprinese značajnoj i trajnoj tehničkoj saradnji u regionu Zapadnog Balkana", istakao je Nikolov.

Predstavnik Švicarske ambasade u BiH Boško Kenjić ukazao je na važnost uključivanja institucija iz Federacije BiH u provođenju ovog regionalnog projekta. 

"Švicarska agencija za razvoj i saradnju, kao međunarodni razvojni partner, je spremna da pruži tehničku podršku institucijama u BiH na svim nivoima vlasti i da osigura pristup novim tehnologijama, ali liderstvo i vlasništvo nad procesima je zadatak nadležnih institucija", kazao je Kenjić.  

Radionici su prisustvovali predstavnici resornih ministarstva, preduzeća i uprava civilne zaštite koji se bave prevencijom požara, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti