Jedan osumnjičeni uposlenik Granične policije

Tužilaštvo BiH dalo prijedlog pritvora za dvojicu osumnjičenih u Sky predmetu "Kum"

23.02.2024. 10:24 / Izvor: Fena
Sky

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala.

Tužilac iz Sky tima Tužilaštva BiH uputio je, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Aleksandra Matovića zvani Aco rođen 1977. godine u Foči, uposlen kao djelatni policajac Granične policije BiH, državljanina BiH i Predraga Petkovića zvani Peđa rođen 1987. godine u Banjaluci, državljanina BiH i R Srbije.                  

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji koju su, po nalogu tužioca, proveli policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo na području Sarajeva, Foče i Gradiške.

Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto a za osumnjičenog Petkovića i zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala povezanih sa nedozvoljenim međunarodnim prometom većih količina opojnih droga i distribucijom na ilegalnom narko-tržištu.

Osumnjičeni Matović tereti se i za koruptivno kazneno djelo odnosno zloupotrebu kapaciteta Granične policije BiH radi pružanja pomoći kriminogenim osobama, izdavanjem neistinitih potvrda o prelasku državne granice i na druge načine.

"Jedan od osumnjičenih u tom predmetu lociran je u Danskoj te će, pri povratku u BiH u narednim danima, biti preuzet u Zračnoj luci Sarajevo i predat postupajućem tužiocu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti