NEZAKONITA PRODAJA ZEMLJIŠTA

Jahorina: Investicijski bum i krivične prijave

24.02.2024. 08:39 / Izvor: N1
jahorina

Milorad Dodik potvrdio je, na Jahorini je prodano zemljište za nešto više od 41 milion konvertibilnih maraka.

Milorad Dodik potvrdio je, na Jahorini je prodano zemljište za nešto više od 41 milion konvertibilnih maraka. Radi se o 56 duluma zemlje u blizini ski centra Jahorina, koje je unatoč ranijim odlukama OHR-a ali i Ustavnog suda BIH prodano i to, preduzeću "Drvo Export" iz Teslića.

“Ne postoji OHR, ne postoji njihova nadležnost. Sve je to pokušaj da se da značaj samome sebi. Oni nemaju nikakvih obaveza niti ćemo mi to poštovati. Mogu da rade šta hoće, neće se poštovati. Pravobranilaštvo BiH ne postoji po Ustavu”, rekao je Dodik.

OHR je u svom komentaru podsjetio da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito zabranjena bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine, odnosno da je svaki akt o raspolaganju takvom imovinom, ništavan. Odgovornost su prebacili na Pravobranilaštvo BiH. Pravobranilaštvo je u međuvremenu formiralo predmet, dopisom upozorilo Ministarstvo trgovine i turizma RS koje je odgovorilo “da postupa u skladu sa Ustavom RS i svojim nadležnostima”.

U uredu Visokog predstavnika također su naveli i da su u više navrata upozorili potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja, na moguće negativne pravne posljedice, no prodaja je završena.

Milorad Dodik na sve odgovara, “poslaću rakiju Šmitu nek nazdravi, projekt neće biti zaustavljen.

“Јahorina je danas mjesto velikih investicija. Poslije ‘Beograda na vodi’, Јahorina je najveće investiciono gradilište na Balkanu, nema većeg. I to naravno treba da se zaustavi. Neće se zaustaviti. Pare su uplaćene”, poručio je Dodik.

No ovo nije ni prvi ni posljednji slučaj nezakonite prodaje državne imovine. U službenim novinama prije nekoliko dana objavljena je i odluka o prodaji 486 metara kvadratnih zemljišta na Jahorini Miloradu Eriću, gdje je RS spomenuta kao nosilac prava svojine. Za realizaciju prodaje zaduženo je Ministarstvo trgovine i turizma. O konkretnim slučajevima, predsjednica Ustavnog suda BiH, Valerija Galić, nije mogla govoriti, no podsjetila je na nekoliko odluka koje donijela ova institucija. 

“U njima je navedeno da BiH ima isključivu nadležnost u regulisanju državne imovine”, kazala je.

A ovde ponovo, država nije pitana.

Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu upozorava kako je odlukom o prodaji državnog zemljišta v.d. direktora Službenog glasnika RS, Miloš Lukić, ponovio krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH za koje mu se sudi na Sudu BiH. 

“Isto krivično djelo počinio je premijer RS Radovan Višković, nakon što je potpisao odluku, suprotnu Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom kojeg je nametnuo OHR..Tu je i mnistar trgovine i turizma, Denis Šulić. Tužilaštvo ima sve elemente da pokrene postupak”, dodaje Cero.

Inače iza kompanije “Drvo-export” iz Teslića, stoji SNDS-ov dužnosnik Srđan Klječanin Rufi čije se ime proteklih godina dovodilo u vezu sa sumnjivim kapitalom. Na to je u nekoliko navrata upozoravao i Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu. 

“On je pravan za Jahorinu, ranije je otvorio rudnik bez bilo kakvih dozvola. Imamo informacije da iza kupovine zemljišta na Jahorini i rudnika stoji Zvonko Veselinović, biznismen iz Srbije, povezan sa vlastima iz Srbije. To je dio dogovora Dodika s tamnošnjim moćnicima”, kaže Vukanović.

Podsjetimo da se Srđan Klječanin osim što je Dodikov čovjek od povjerenja, povezuje sa kopanjem uglja u Bistrici kod Prijedora gdje se ugalj kopao mjesecima prije nego što je firma dobila zvaničnu dozvolu za eksploataciju, Unatoč blokadama i protestima lokalnog stanovništva. I naravno, unatoč odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama OHR-a kojim su također obuhvaćeni i rudnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti