DOŽIVOTNA MJESEČNA NAKNADA

Novim zakonima u FBiH neophodno urediti status vrhunskih športaša i rad fitness centa

25.02.2024. 10:02 / Izvor: Fena
sport

U programu Vlade Federacije BiH planirano je donošenje Zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportašima u Federaciji BiH.

Federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević izjavila je u razgovoru za Fenu da Federacija BiH trenutno nema nikakav zakonski okvir kako bi oko 50 vrhunskih sportaša iz ovog entiteta, koji su kategorizirani kao zaslužni sportaši, a imaju navršenih 40 godina života, dobili adekvatan status i ostvarili pravo na mirovinu.  

Zbog te činjenice, u programu Vlade Federacije BiH planirano je donošenje Zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportašima u Federaciji BiH.

"Naime, osvajači medalja s Olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava koji su nastanjeni u Federaciji BiH nemaju status kakav zaslužuju, te je to zakonski potrebno regulirati. Zato je predloženo donošenje navedenog zakona, po kojem se pod zaslužnim sportašima smatraju sportaši koji su ostvarili značajne športske rezultate i osvojili neko od prva tri mjesta na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, svjetskom ili europskom prvenstvu", rekla je Vlaisavljević.  

Također, zaslužni sportaši bili bi i „oni koji su značajne športske rezultate ostvarili kao reprezentativci bivše Jugoslavije (SFRJ) ukoliko su državljani BiH sa stalnim prebivalištem na teritoriju Federacije i ukoliko po osnovu športskih rezultata ne primaju bilo kakve naknade u zemljama bivše Jugoslavije ili bilo koje razine administrativnog organiziranja u BiH“.

"Prema zakonu koji bi se trebao donijeti iznos doživotne mjesečne naknade izračunavo bi se tako što bi se utvrđeni koeficijent množio s iznosom prosječne mjesečne plaće u FBiH. Koeficijenti su različiti za Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, Europsko prvenstvo te Paraolimpijske igre", navela je Vlaisavljević, te istakla da bi za provedbu zakona na godišnjoj razini bilo potrebno osigurati  800.000 KM u federalnom proračunu.

Dodala je da je praksa u Republici Srpskoj od 2011. godine da mjesečna naknada iznosi oko 2.000 KM.

Nacrt zakona je usvojen u Izaslaničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te se nada da će to isto učiniti i Dom naroda na nekoj od narednih sjednica kako bi zakon mogao biti upućen u javnu raspravu.

"Onda bi na temelju izrađenog prijedloga dobili valjan zakon, kojim bi se riješio status sportaša u Federaciji, a za sve njih to bi bila motivacija više za postizanje vrhunskih rezultata", uvjerena je ministrica.

Kao još jedan od problema u oblasti športa navodi da se u praksi pokazalo da postoji određeni broj športskih organizacija, klubova i saveza koji ne obavljaju športske djelatnosti, odnosno aktivnosti sukladno ciljevima zbog kojih su osnovani.

To su, naglašava, prije svega djelatnosti od javnog interesa koje obuhvaćaju: obučavanje za bavljenje športskim aktivnostima, organiziranje i provođenje športskih priprema, odnosno treninga, sudjelovanje u športskim natjecanjima, organiziranje športskih priredbi, organiziranje i provođenje športske aktivnosti.

"Evidentno je da tu spada i otvaranje velikog broja fitness centara, ali nažalost, Federalno ministarstvo kulture i športa nije nadležno za registriranje športskih klubova i udruga. Federalno ministarstvo pravde vrši upis u Registar udruga, upis promjena u Registar, kao i brisanje iz Registra sukladno Zakonu o udrugama i fondacijama i Zakonu o upravnom postupku. S te strane mogu istaći samo da je očito kako se u Federaciji otvara sve veći broj fitness centara, što govori i da se povećava broj rekreativaca u različitim oblicima tjelovježbe. Zbog toga smatram da bi se određenim zakonskim rješenjem trebalo urediti rad fitness centara koji će definirati kako i ko može otvoriti fitness centar, kao i definirati minimalne uvjete prostora za zdravu individualnu i grupnu rekreaciju", kazala je Vlaisavljević.

Ona je prepoznala važnost športa i sportaša koji predstavljaju i promoviraju Bosnu i Hercegovinu prateći rad sektora športa u Ministarstvu, u kojem se provode aktivnosti na unapređenju uvjeta za razvoj i bavljenje športom te pružanjem financijske potpore projektima u oblasti športa sukladno javnim pozivima.  

"U 2024. godini očekujemo veću potporu i stvaranje još boljih uvjeta za razvoj i bavljenje športom. U proračunu Federalnog ministarstva kulture i športa za ovu godinu definirani su kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima – izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija športske infrastrukture koji iznose 18.000.000 KM", kazala je.

U proračunu FBiH za 2023. godinu za izgradnju športske dvorane Mostar i drugih športskih objekata u Gradu Mostaru izdvojeno je 6.500.000 KM, a za izgradnju bazena u Mostaru 8.000.000 KM.

"Što se tiče provedenih aktivnosti za izgradnju bazena, srušeni su objekti i dijelovi objekata na lokaciji, uređen je teren kao priprema za radove. U ovogodišnjem proračunu izdvojeno je 8.000.000 KM za nastavak aktivnosti u cilju izgradnje bazena u Mostaru. Provedene aktivnosti za izgradnju športske dvorane u Mostaru su: izvedeni  radovi iskopa, uređenje jame, armiranje i betoniranje podne ploče, rampe i dijela tehničkih prostorija, te izvedena adaptacija radi promjene tehničkog rješenja nosivog dijela konstrukcije (stupova) i izvršeno je betoniranje ploče", konstatirala je.

Nadalje, Sektor za šport radi na poticanju i promociji razvoja športa, posebno kod djece, studenata i osoba s invaliditetom.

"Također, drago mi je da ovo Ministarstvo ima priliku da kontinuirano sufinancira projekte udruga i klubova čiji su članovi djeca sportaši s neadekvatnim socijalnim statusom", poručila je u razgovoru za Fenu federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti