PAZITE GDJE STAJETE

Sarajevo dobija novi sistem za evidentiranje nepropisnog parkiranja, kazne stižu brzo

26.02.2024. 13:51 / Izvor: Akta.ba
parkiranje

Kanton Sarajevo uskoro dobija savremeni sistem za evidentiranje nepropisnog parkiranja.

Kanton Sarajevo uskoro dobija savremeni sistem za evidentiranje nepropisnog parkiranja, a isporučilac ove vrijedne opreme je sarajevska firma firma Mibo Komunikacije, javlja Akta.ba.

Mibo Komunikacije ponudile su cijenu od 731.980,00 KM bez PDV-a, odnosno 856.416 KM sa PDV-om koja je odabrana kao najpovoljniji isporučilac. Ujedno, to je bila i jedina zaprimljena ponuda na tenderu, a upravo toliko je bila i procijenjena vrijednost projekta. 

Postupak javne nabavke putem otvorenog postupka provela je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo provela.

Podsjetimo, nabavka je izvršena nakon što je sredinom prošle godine Vlada KS usvojila tri kapitalna projekta Uprave policije MUP-a, za čiju realizaciju su Budžetom planirali sredstva u iznosu od 4.716.000 KM.

Jedan od njih je upravo ovaj sistem koji će automatski evidentirati nepropisno parkiranje i zaustavljanja motornih vozila na stajalištima javnog prijevoza na području Kantona Sarajevo čime će se preventivno doprinijeti smanjenju obima kršenja saobraćajnih propisa.

"Sistem treba da osigura nadzor stajališta javnog prijevoza, kretanje saobraćajnom trakom rezervisanom za javni prijevoz, ulazak u zonu saobraćaja rezervisanog za vozila javnog prijevoza, prepoznavanje registarskih tablica, kreiranje baze s registarskim tablicama vozila koja se zaustavljaju ili kreću u ovim zonama, te uvezivanje u sistem za obradu prekršaja koji se već koristi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo", istakao je ranije ministar Admir Katica.

Ovakav sistem imaju i mnogi gradovi u regiji. Primjera radi, Osijek je također ovog mjeseca dobio novi sistem kamera koje nadziru parkiranje i zaustavljanje vozila u centru grada. Nakon što se putem slike utvrdi prekršaj, vlasniku na kućnu adresu stiže kazna s obrazloženjem počinjenog saobraćajnog prekršaja.

Mnogi saobraćajni stručnjaci se slažu da su novčane kazne jedini način da vozači promijene loše vozačke navike.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti