Otvoren predmet

Nejednakost djece u vrtićima pod lupom

27.02.2024. 08:50 / Izvor: Glas Srpske
vrtic

Kancelarija Ombudsmana BiH javila je da je otvorila predmet na zahtjev roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

Kancelarija Ombudsmana BiH javila je da je otvorila predmet na zahtjev roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

Ovo je za “Glas Srpske” istakao jedan od koordinatora Inicijative da subvencije za javne i privatne vrtiće budu izjednačene Branko Crnogorac.

On je podsjetio da su roditelji protekle sedmice uputili dopise Ombudsmanu BiH i Kabinetu predsjednika Republike Srpske, odnosno Senatu RS, smatrajući da su prava djece ugrožena u pogledu nepoštovanja Konvencije UN-a.  Prema mišljenju roditelja, diskriminacija se ogleda u tome što su finansijski različito tretirana djeca koja idu u javne i privatne vrtiće.

"Smatramo da je veoma bitno to što se krovna organizacija za zaštitu ljudskih prava u BiH uključila u rješavanje ovog pitanja. Jasno je da nemaju izvršnu moć da isprave greške nadležnih, ali njihove precizne preporuke i dubinska analiza trebalo bi da budu nedvosmislen putokaz za sve upravljačke strukture u gradu Banjaluka u pogledu načina kako da se ova jednakost poništi, kako trenutno tako i ubuduće", istakao je Crnogorac.

On je dodao da navedeni politički akteri mogu u potpunosti da zanemare njihove komentare i savjete, ali će im biti veoma teško da odbrane takve stavove u javnosti ukoliko žele da ih bilo ko smatra vjerodostojnim zastupnicima volje građana.

"Ako i Senat Republike Srpske pokrene razgovor na ovu temu i proslijedi medijima jasne zaključke o tome, zaista smo uvjerenja da bi njihovo zanemarivanje predstavljalo težak politički i moralni teg bilo kome ko se nađe na nekoj visokoj javnoj funkciji", istakao je Crnogorac i dodao da roditelji čekaju odgovor Senata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti