značajna i konkretna podrška

Granična policija BiH dobila savremenu opremu za nadzor granice i 22 mlađa inspektora

27.02.2024. 14:26 / Izvor: Akta.ba
polciija

Ministar Nešić istako da je ovo je značajna i konkretna podrška policijskim agencijama da lakše i efikasnije obavljaju svakodnevne zadatke.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je u sjedištu Granične policije BiH prisustvovao ceremoniji primopredaje sistema za nadzor granice, te polaganju zakletve XI klase kadeta ove policijske agencije.

Nakon što je prošle godine donirala 37 terenskih vozila policijskim agencijama u BiH, Vlada Japana je za 20 vozila Granične policije BiH i dva vozila MUP-a RS osigurala i sisteme za nadzor koje će omogućit veću mobilnost i lakši nadzor granice.

Uz ministra Nešića prisutnim su se obratili ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi, direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i načelnik policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac, Ambasada i Vlada Japana iz raniju značajnu pomoć i opremanje službi zaštite i spašavanja, na ovaj način je nastavila jačanje kapacitete sektora granične bezbjednosti u BiH.

Ministar Nešić istako da je ovo je značajna i konkretna podrška policijskim agencijama da lakše i efikasnije obavljaju svakodnevne zadatke. Dodao je da će Ministarstvo bezbjednosti BiH kroz svekodnevne aktivnosti i saradnju sa međunarodnim partnerima nastaviti da jača kapacitete bezbjednosnih agencija.

Osim savremene opreme, Granična policija je kadrovski pojačana sa 22 mlađih inspektora.

Direktor Kuprešaković je istakao da je od neprocjenjivog značaja zapošljavanje mladih ljudi te da će to u velikoj mjeri pridonijeti bezbjednosti svih građana BiH, kao i jačanju kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine.

Ministar Nešić je naglasio da se nakon skoro tri godine otklonjen zastoj i nastavljeno  popunjavanje Granične policije mladim kadrovima.

"To je izuzetno važno ne samo zbog nedostajućih kadrova u Graničnoj policiji, već da šansu dobijaju mladi ljudima koji će u godinama koje su ispred nas činiti okosnicu u suprotstavljanju svim vidovima prekograničnog kriminala", kazao je Nešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti