DISCIPLINSKA KOMISIJA

Kajmaković definitivno smijenjena sa mjesta zamjenika glavnog državnog tužioca

28.02.2024. 15:41 / Izvor: Avaz.ba
Kajmaković

Foto: Detektor

Kajmaković je već bila kažnjena od Prvostepene komisije VSTV-a, a ovo je samo potvrda toga i na Drugostepenoj komisiji.

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH potvrdila je premještanje Diane Kajmaković sa mjesta zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca.

"Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), odlučujući o žalbama Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i tužene Diane Kajmaković, tužiteljice Tužilaštva BiH, izjavljenim protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom se djelomično uvažava žalba tužene, te se preinačava odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH na način da se odbija tačka, kojom je tužena proglašena odgovornom za počinjenje disciplinskog prekršaja "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva", navodi se u saopćenju.

Riječ je o dijelu odluke Prvostepene disciplinske komisije, kojom je tužena proglašena odgovornom za čuvanje dokumenata koji se odnose na predmete "Sky aplikacija" sa oznakom stepena tajnosti u svom sefu.

"U preostalom dijelu žalba tužene je odbijena kao neosnovana i potvrđena je odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH kojom je izrečena disciplinska mjera: premještanje sa mjesta zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH. Žalba Ureda disciplinskog tužioca na odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH u cijelosti je odbijena kao neosnovana. Na Odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH postoji mogućnost žalbe Vijeću u cjelini i to isključivo u pogledu izrečene disciplinske mjere", zaključuje se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti