OTVORENO PISMO

Sidnikat poziva parlamentarce da podrže zakon o neradnim danima i za radnike u trgovini

29.02.2024. 11:26 / Izvor: Akta.ba
neradna nedjelja

Ocjenjuju da su mnogo puta radnice i radnici u tom sektoru izigrani.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), u otvorenom pismu pozvao je članove Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da na sjednici sazvanoj za 4. mart podrže Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji je u proceduru uputila Vlada FBiH predlažući neradne dane nedjeljom i praznikom za radnike u trgovačkim objektima.

"Priliku da podrže izmjene zakona i tako djelima pokažu kako su za poštivanje prava radnica i radnika jednog od najizazovnijih sektora koji rade u teškim, često nesigurnim uvjetima i za nisku plaću, zastupnice i zastupnici imat će u ponedjeljak, 4. marta 2024. godine. Slobodan dan za trgovce u dane praznika i nedjeljom godinama je jedan od prioriteta Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti", navedeno je u saopćenju tog sindikata.

Ističe se da je borba za slobodne praznike, ali i inicijativa za zatvaranje objekata nedjeljom dugogodišnja borba Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), koju vodi ne samo uime svojih skoro 14 hiljada članova nego i uime svih radnika i radnica u tom sektoru.

"Ovu priliku bismo htjeli iskoristiti kako bi vas još jednom podsjetili na odgovornost koju svi zajedno imamo kako bismo radnicama i radnicima u trgovini u FBiH pokazali da još uvijek imaju razloga da ostaju u ovoj zemlji i kako svaka nada da ima neko u ovom društvu ko brine o tom tzv. realnom sektoru nije potpuno izgubljena", poručuju iz Sindikata.          

Ocjenjuju da su mnogo puta radnice i radnici u tom sektoru izigrani te da im društvo i njegovi najodgovorniji predstavnici dosad nisu pozitivno odgovorili niti na jednu njihovu molbu.

Sindikat stoga poziva članove Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da to stanje konačno promijene i nada se pozitivnom ishodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti