Razmjena iskustava

Saradnja agencija za upravljanje oduzetom imovinom

29.02.2024. 11:46 / Izvor: Federalna.ba
arma

Emir Bašić, vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, održao je jučer radni sastanak sa Olenom Duma.

Emir Bašić, vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, održao je jučer radni sastanak sa Olenom Duma, direktoricom Agencije za oduzimanje i upravljanje imovinom iz Ukrajine (ARMA), u cilju razmjene iskustava i dobrih praksi te unapređenja međunarodne saradnje, prenio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću pozivajući se na saopćenje navedene federalne agencije.

Tokom sastanka razgovarano je o zakonodavstvu, najboljim praksama, slučajevima u vezi s oduzimanjem i upravljanjem imovinom proisteklom iz krivičnog djela, kao i unapređenju buduće saradnje ovih dviju agencija a posebno je istaknuta važnost međunarodne saradnje i razmjene iskustava u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Olena Duma izrazila je duboku zahvalnost Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom za podršku ukrajinskom narodu, posebno ističući omogućavanje smještajnih kapaciteta za izbjeglice iz Ukrajine.

"ARMA je spremna da uči iz iskustva zemalja članica BAMIN-a, što će pomoći u prevazilaženju izazova povezanih s efikasnim upravljanjem oduzetom imovinom. Rezultat sistemskog rada na transparentnosti i odgovornosti u radu ARMA-e je i ovaj današnji sastanak", kazala je Duma.

Emir Bašić je pozdravio uključenje ARMA-e u Balkansku međuagencijsku mrežu za upravljanje oduzetom imovinom te izrazio punu podršku Ukrajini. Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će nastaviti jačati međunarodnu saradnju radi efikasnijeg suočavanja sa izazovima, kao i nastavka saradnje i jačanja partnerskih odnosa kad je riječ o upravljanju oduzetom imovinom.

"Međunarodna iskustva mogu doprinijeti jačanju kapaciteta Agencije te očekujem da će ovaj sastanak rezultirati dugoročnim partnerskim odnosom jer se poslovi upravljanja oduzetom imovinom, osim za potrebe i po nalogu domaćih sudova, mogu obavljati i u okviru međunarodne krivičnopravne pomoći i saradnje", kazao je Bašić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti