Raspodjela sredstva

Sjednica Vlade TK: Ispunjeni preduslovi za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite

29.02.2024. 12:01 / Izvor: Fena
Sjednica TK

Programom je utvrđena raspodjela sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu sa budžetske pozicije jednokratne pomoći.

Kako bi što prije realizirala isplate iz oblasti socijalne zaštite Vlada Tuzlanskog kantona održala je vanrednu sjednicu na kojoj je doneseno više odluka kojima finansijski pomaže najugroženijem dijelu društva. Usvajanjem Budžeta TK za 2024. godinu i njegovim objavljivanjem u Službenim novinama resorno ministarstvo izradilo je prijedlog odluka iz oblasti socijalne zaštite na koje je danas Vlada TK dala saglasnost. Tim korakom ispunjeni su svi preduslovi da centri za socijalni rad krenu u proces donošenja rješenja i formiranja spiskova za isplatu prava iz oblasti socijalne zaštite.

Programom je utvrđena raspodjela sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu sa budžetske pozicije jednokratne pomoći, u iznosu od 800.000 KM. Među kriterijima za raspodjelu sredstava bili su i broj stanovnika po popisu stanovništva iz 2013. godine, nezaposlenost stanovništva u decembru 2023. godine, broj korisnika stalne novčane pomoći u prošloj godini, broj korisnika jednokratnih novčanih pomoći u 2023. godini, broj korisnika novčane pomoći lica sa smetnjama u razvoju i oboljenjima u posljednjih pet mjeseci prošle godine te broj penzionera sa iznosom najniže prošlogodišnje penzije. Radi se o mjesečnim iznosima od gotovo 67 hiljada KM centrima za socijalni rad u svih 13 lokalnih zajednica na području TK.

"U setu donesenih odluka je i Odluka o visini novčane pomoći za djecu oboljelu od celijakije, TBC, leukemije, karcinoma i šećerne bolesti za 2024. godinu; Odluka o visini novčane pomoći osobama sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju za 2024. godinu; Odluka o visini jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece; Odluka o visini, uslovima i načinu osiguranja jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja; Odluka o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi; Odluka o visini subvencije troškova prijevoza za 2024. godinu te Odluka o visini dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji i Odluka o visini dodatne novčane pomoći za nezaposlenu porodilju", saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti