Donijeta odluka

MUP Kantona Sarajevo zaposlit će još 200 policijskih službenika

29.02.2024. 13:01 / Izvor: Akta.ba
policija

Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o davanju saglasnosti.

Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Upravi policije, da provede postupak raspisivanja Javnog konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta i zapošljavanja policijskih službenika u činu “policajac” za 200 izvršilaca.

Za uspješno funkcionisanje MUP-a Kantona Sarajevo neophodna je profesionalna, osposobljena i učinkovita policija koja, osim materijalnim resursima, raspolaže i kvalitetnim i osposobljenim ljudskim potencijalima. Ministar Katica je podsjetio da je prošle godine zaposleno 195 novih policijskih službenika, te da je u toku prijem još 250 policajaca i 30 mlađih inspektora. Lica koja se odaberu za prijem moraju proći osnovnu obuku za kadete u trajanju od sedam mjeseci za čin “policajac”, tako da bi ovih 250 policajaca trebalo biti u redovima MUP-a KS u toku 2024. godine. Uporedo s tim, raspisat će se javni konkurs i provoditi procedura za prijem još 200 policijskih službenika.

"Vlada Kantona Sarajevo pokazala je razumijevanje i podršku MUP-u Kantona Sarajevo u nastojanjima da ojačamo policiju i osiguramo još bolje sigurnosno okruženje za naše građane. Drago mi je što Vlada prati našu viziju i ciljeve jer ćemo na ovaj način dobiti podmlađeni, educirani i osposobljeni policijski kadar i značajno „obnoviti krvnu sliku“ MUP-a Kantona Sarajevo-Uprave policije," izjavio je ministar Katica.

Kako je više puta isticao ministar Katica, MUP Kantona Sarajevo maksimalno je unaprijedio i učinio transparentnim postupak zapošljavanja, od prijave na javni konkurs, preko testiranja opće i fizičke sposobnosti, pa do same obuke i početka rada. Na web stranici MUP-a Kantona Sarajevo nalaze se teme, oblasti i pitanja iz kojih kandidati polažu ispite, a sam postupak polaganja vrši se pod šiframa i videonadzorom čime je isključena bilo kakva mogućnost uticaja ljudskog faktora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti