Cijene, marže i mjerila

Kontrole na pumpama u RS-u: Potrošači često sumnjaju u uređaje za istakanje goriva

01.03.2024. 08:00 / Izvor: Nezavisne novine
RS

Tokom prošle godine Inspektorat Republike Srpske izvršio je 190 kontrola na benzinskim pumpama.

Tokom prošle godine Inspektorat Republike Srpske izvršio je 190 kontrola na benzinskim pumpama, gdje su u 46 slučajeva utvrđene nepravilnosti, te su zbog toga izrečene kazne u iznosu od 276.000 KM.

Naime, kako su rekli iz Inspektorata Republike Srpske, utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija u skladu sa zakonom, formiranje cijena u smislu poštivanja marže, te redovno dostavljanje podataka Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

"U ovoj godini na benzinskim stanicama izvršeno je oko 30 kontrola, od čega su svega dvije bile sa utvrđenim nepravilnostima", kazali su u Inspektoratu Srpske.

Dodaju da tržišna inspekcija u kontrolama benzinskih stanica, između ostalog, provjerava i da li su svi uređaji za istakanje goriva verifikovani u propisanim rokovima od strane nadležnog tijela. 

"U slučaju da se utvrdi da je protekao rok za verifikaciju, a ona nije izvršena, inspektor izriče mjeru zabrane upotrebe uređaja i nalaže da se izvrši verifikacija putem nadležnog tijela. Zakonom o metrologiji propisana je kazna u iznosu od 1.000 KM za pravno lice i 200 KM za odgovorno lice u pravnom licu, ukoliko ne izvrši periodičnu verifikaciju", pojasnili su iz Inspektorata. 

Dodaju da potrošači često iznose sumnje u ispravnost uređaja za istakanje goriva, u smislu da se u rezervoar natoči količinski manje od količine prikazane na aparatu.

"Jedini način da se potvrdi ispravnost uređaja za istakanje jeste ispitivanje od strane ovlaštenog tijela, koje i vrši periodičnu verifikaciju mjerila", dodaju oni. 

Kako kažu, s obzirom na to da je u proteklom periodu akcenat inspekcijskih kontrola u najvećoj mjeri bio usmjeren na ciljane kontrole formiranja cijena tečnih naftnih goriva u smislu pridržavanja propisane marže, namjera tržišne inspekcije je da u narednom periodu u saradnji sa nadležnim tijelom izvrši ciljane kontrole mjerila, upravo kako bi se otklonila sumnja u njihovu ispravnost.

Prema njihovim riječima, veliki broj potrošača želi da na benzinskim stanicama ne dobijaju račune za izvršenu uslugu. 

Zakonom o trgovini propisano je da je trgovac dužan za svaku prodatu robu ili izvršenu uslugu kupcu izdati fiskalni račun ili drugi odgovarajući račun u skladu sa zakonom, a za ovaj prekršaj propisana je kazna u iznosu od 800 KM do 4.000 KM za trgovca - privredno društvo i od 300 KM do 1.500 KM za odgovorno lice u privrednom društvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti