PODRŠKA NASTAVKU REFORMI

Tajani i Schallenberg danas u Sarajevu: Vrijeme je za pomak Bosne i Hercegovine

04.03.2024. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Schallenberg

Prije tačno godinu dana, oni su obavili prvu zajedničku posjetu Sarajevu kako bi pokazali svoju podršku i pozvali na nastavak reformi.

Potpredsjednik Vlade Italije i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani i federalni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg boravit će danas u Sarajevu. 

Prije tačno godinu dana, oni su obavili prvu zajedničku posjetu Sarajevu kako bi pokazali svoju podršku i pozvali na nastavak reformi, kako bi Bosna i Hercegovina ostala na putu ka EU.

U svjetlu predstojećeg Evropskog vijeća 21.-22. marta 2024. godine, dvojica ministara se danas vraćaju u Sarajevo kako bi ponovili svoju podršku. Italija i Austrija dijele dugu tradiciju podrške BiH, tako da je današnja poruka jasna: Mi smo vaši partneri u zajedničkoj evropskoj budućnosti. Međutim, sada je krajnje vrijeme da se svi donosioci političkih odluka u BiH pozabave dugotrajnim problemima i postignu rezultate, istaknuto je.

"Italija je uvijek bila snažan zagovornik BiH u Evropskoj uniji. Dosljedno smo podržavali otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i kasnije ovog mjeseca pozvaćemo i ostale članice EU da donesu tako važnu odluku. BiH je spremna za ovaj istorijski cilj i Rim će stati uz Sarajevo kako bi pružio svu moguću podršku i tehničku pomoć u njegovim reformskim naporima. Također, naša Vlada ostaje u potpunosti angažirana za sigurnost i stabilnost BiH, gdje ostajemo posvećeni značajno povećanim doprinosom EUFOR Althei", rekao je ministar vanjskih poslova Tajani.

Kada je Evropska unija dodijelila status kandidata BiH 2022. godine, očekivanja za političke reforme su bila jasna. U proteklih dvanaest mjeseci, zemlja je postigla značajan napredak. Usvojeni su važni zakoni i Evropsko vijeće je izrazilo spremnost za otvaranje pristupnih pregovora. 

"Uvijek smo bili nepokolebljivi zagovornik integracije Bosne i Hercegovine u EU. Ali svako mora da radi svoj domaći zadatak. Cilj članstva u EU treba da bude dovoljno snažan poticaj da se ujedine svi politički akteri i da se sada provedu potrebne reforme, tako da Evropsko vijeće kasnije ovog mjeseca može dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Građani Bosne i Hercegovine su predugo čekali, zaslužuju prosperitetnu budućnost u EU", izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Schallenberg.

Ministri se slažu da je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana. Sada je vrijeme da BiH završi potrebne reforme EU i konačno pređe ciljnu liniju. Budućnost unutar EU ključna je za budući prosperitet zemlje i njenog naroda. Italija i Austrija će i dalje biti snažni i glasni partneri BiH, također u mobilizaciji šire međunarodne podrške.

Upravo je to bio cilj ministarskog sastanka koji je održan u Rimu u februaru između “Grupe prijatelja Zapadnog Balkana”, neformalne grupe nastale u junu 2023. sa Italijom, Austrijom, Češkom, Hrvatskom, Grčkom, Slovačkom i Slovenijom, i zemljama Zapadnog Balkana.

Ministri vanjskih poslova Tajani i Schallenberg sastat će se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva, predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto i ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem kako bi istakli važnost održavanja ovog zamaha. Također će naglasiti da se BiH ne nameću izvana prijeko potrebne reforme. One nisu samo birokratske vježbe, već su od ključnog značaja za poboljšanje života građana.

U Sarajevu će danas biti održan i Ekonomski dijalog: Italija - Bosna i Hercegovina, u  okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonia Tajanija. Planirano je i potpisivanje bilateralnog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Italije u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti