izmjena zakona

MUP KS traži veće kazne za one koji krše saobraćajne propise

04.03.2024. 14:38 / Izvor: Akta.ba
MUP KS

MUP KS traži izmjene zakona posebno u dijelu protiv delinkvenata koji svoje vozilo upotrebljavaju na takav način da dovode u opasnost živote građana.

Za efikasnije djelovanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Uprave policije u oblasti sigurnosti saobraćaja, poboljšanje sigurnosti učesnika u saobraćaju, te prevashodno efikasniju kaznenu politiku koja će imati odvraćajući uticaj na prekršioce, MUP Kantona Sarajevo zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo da podrži inicijative za izmjene zakona koji regulišu navedeno. 

Na sjednici održanoj 29. februara, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijative i predložene izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kao i Zakona o prekršajima Federacije BiH, te ih uputila Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu pravde, na nadležno postupanje.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica istakao je da MUP KS traži izmjene zakona posebno u dijelu protiv delinkvenata koji svoje vozilo upotrebljavaju na takav način da dovode u opasnost živote građana, posebno pješaka.

"Tražimo ključne izmjene Zakona o osnovama sigurnosti u saobraćaju. Prva je da se predvidi obijesna, bahata vožnja i da se ona jasno normira kao poseban oblik kriminaliteta. Tako ćemo spasiti ljudske živote. Također, da zakon predvidi trajno oduzimanje vozila kako bi policija bila mnogo efikasnija i siguran sam da bismo imali puno bolje stanje sigurnosti u saobraćaju. Osim toga, hitno su nam potrebne izmjene Zakona o prekršajima Federacije BiH na način da zakon predviđa metod kojim će se prekršiocima sa evidentiranim enormnim kaznama – desetine hiljada konvertibilnih maraka, iste naplatiti i da ta mjera bude efikasna, a ne kao što sada imamo situaciju da prekršioci ne plaćaju novčane kazne, a nastavljaju upravljati vozilima", izjavio je ministar Katica.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je još u decembru 2022. godine formirala Radnu grupu sa zadatkom da prioritetno izvrši revidiranje i analizu ovog zakona.

Radna grupa je predložila izmjene i dopune koje, između ostalog, predviđaju i privremenu mjeru oduzimanja motornih vozila, postupak zadržavanja vozača u vezi sa članom 224. stav (dva) istog zakona, potom definisanje posebne kategorije vozila, kao što su električni romobili, uslovi pod kojim oni smiju učestvovati u saobraćaju, kao i način njihog korištenja u saobraćaju, te usklađivanje kaznenih odredbi trenutnoj situaciji, kako bi se propisanom sankcijom ostvarila svrha kažnjavanja.

Zatražena je i dopuna nedostajućih odredbi zakona koje regulišu postupanje učesnika u saobraćaju, a koje obuhvaćaju i prijedlog pooštravanja kaznenih odredbi na osnovu kojih se sankcionišu počinioci prekršaja iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima, s posebnim naglaskom na teže prekršaje koji dovode do ugrožavanja saobraćaja i saobraćajnih nezgoda.

Istovremeno, MUP Kantona Sarajevo - Uprava policije u prethodnom periodu provodili su niz aktivnosti na boljoj implementaciji Zakona o prekršajima Federacije BiH, te u skladu s tim predložili su izmjene i dopune kako spomenutog zakona tako i donošenje podzakonskih akata.

Predloženim izmjenama bi se ostvario bolji stepen naplate izrečenih novčanih kazni, uzimajući u obzir činjenicu da je članom 27. Pravilnika o vozačkoj dozvoli propisano da, nakon što utvrdi da je isteklo vrijeme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom, nadležni organ poziva vozača radi vraćanja deponovane vozačke dozvole. Dakle, bez obzira da li taj vozač ima novčane kazne u registru novčanih kazni vozačka dozvola mu se mora vratiti. Predložene izmjene bi se odnosile i na postupak vraćanja vozačke dozvole, licima od kojih je vozačka dozvola oduzeta, u skladu sa članom 224. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini (upravljanje motornim vozilom pod uticajem alkohola, droge itd.) što bi pored povećanja stepena naplate novčane kazne predstavljalo i specijalnu prevenciju, te kroz navedeno povećalo stepen sigurnosti u saobraćaju.

"Od resornih ministarstava očekuje se što hitnije djelovanje, posebno imajući u vidu stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja u KS, kao i činjenicu da je MUP Kantona Sarajevo već jednom prošle godine tražio ove izmjene koje ni do danas nisu donesene. Upravo takva, neuređena, zakonska oblast i nemogućnost adekvatnog sankcioniranja prekršilaca visokim kaznama koje su alat u rukama policije, dovodi do porasta broja krivičnih djela u oblasti saobraćaja, pa i onih sa najtežim posljedicama", saopćeno je iz MUP-a KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti