"BIJELA KUGA" GOTOVO STALNO STANJE

Država godišnje gubi jedan grad, bolji život na čekanju

05.03.2024. 11:41 / Izvor: Večernji List
odlazak

U Federaciji je lani u prvih deset mjeseci rođeno 15.835 beba, a umrle su 19.943 osobe.

U Federaciji je lani u prvih deset mjeseci rođeno 15.835 beba, a umrle su 19.943 osobe. U RS-u je taj broj nešto manji. Kada se tome pribroji iseljavanje mladih, statistika kaže kako država samo u godinu dana izgubi po cijeli jedan grad

Sve je više starijih, a sve manje novorođenih diljem BiH. Tako je, primjerice, u Bosanskom Grahovu prošle godine rođena samo jedna beba, javlja BHRT.

Doći će dan kada će u Bosanskom Grahovu školsko zvono zamijeniti muk i tišina, kažu mještani. U prvi razred upisana su tek četiri prvašića, a u prošloj godini rođena je samo jedna beba naspram 29 umrlih. Bolji život u ovoj općini već dugo je na čekanju. Mladi moraju ići kilometrima dalje kako bi ostvarili osnovne životne potrebe.

"Svaki dan sve više umiru ljudi, grad umire. Mladi nemaju perspektivu. Moraju ići za poslom, kruhom. Što reći", priča mještanka Bosanskog Grahova Dobrila Kudra. Od prijeratnih 9000, danas u Bosanskom Grahovu živi tek oko tisuću stanovnika. Kuće se ne obnavljaju, povratka nema. Zatvoreni stari kiosci i brojne ruševine stalni su “dekor” uz ulice, koje su ionako sablasne i puste.

"Živi se jako teško, bez nekih poslova, tvrtki koje će zaposliti pogotovo te mlade ljude. Bez banke, bez doma zdravlja s ambulantom. Ne znam što bih vam rekao. Uistinu se teško živi danas ovdje", navodi načelnik općine Bosansko Grahovo Uroš Đuran.

U Federaciji je lani u prvih deset mjeseci rođeno 15.835 beba, a umrle su 19.943 osobe. U RS-u je taj broj nešto manji. Kada se tome pribroji iseljavanje mladih, statistika kaže kako država samo u godinu dana izgubi po cijeli jedan grad. “Bijela kuga” je gotovo stalno stanje.

"Podrške privatnim vrtićima, besplatan školski prijevoz, subvencija prve stambene nekretnine - sve su to demografske mjere koje su u našoj nadležnosti i možemo ih donijeti, ali ne može Grad sam riješiti demografiju, to je strategija države, županije", ističe gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Hercegbosanska županija, koja je prostorno i najveća u Federaciji, od 2018. nije povećavala dječji dodatak. Taj propust donekle je ispravljen tako što je pri usvajanju ovogodišnjeg proračuna osiguran amandman vrijedan 1,400.000 KM, prema kojem se dodatak povećava s 30 na 50 KM po djetetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti