Sajam zapošljavanja

Mladima omogućen direktan kontakt s kompanijama te razvoj vještina

05.03.2024. 12:00 / Izvor: Fena
Sajam

U Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Mostaru danas je otvoren Sajam zapošljavanja.

U Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Mostaru danas je otvoren Sajam zapošljavanja, koji je zainteresiranim studentima pružio priliku direktnog kontakta s predstavnicima kompanija.

Pored Sajma, za mlade su organizirane i radionice na teme pisanja projekata, kao i "hard skills" radionice koje mogu pomoći u razvoju vještina i kompetencija.

Amina Kotlo, glavna organizatorica 'Soft skills akademije', istakla je kako su današnji događaj pripremali četiri mjeseca te da očekuju veliki broj sudionika.

"Studenti će danas imati priliku da razgovaraju s kompanijama i saznaju šta je ono što je u suštini važno za njihovu karijeru, da se unaprijede, koje su vještine potrebne, kao i da se približe kompanijama i saznaju one najvažnije detalje. Sutra i prekosutra nas očekuje 'Soft skills akademija' koja je također organizirana za studente, a gdje će oni učiti o raznim vještinama. Neke od tema su pisanje CV-a, motivaciono pismo, timski rad i slične teme koje će biti pogodne da studenti realiziraju sebe i da se ostvare što je moguće bolje", kazala je Kotlo.

Dodala je kako se na Sajmu predstavilo 14 kompanija i organizacija.

"IT zanimanja su sve aktuelnija i stalno se pojavljuju neka nova, pa smo htjeli da i pored IT kompanija učestvuju i neke druge firme kako bi prošili okvir. Nastavit ćemo i dalje da radimo u tom kontinuitetu", poručila je.

Ajla Deronja iz firme "Competent office Solutions", koja se predstavila na današnjem sajmu, istakla je kako je riječ o firmi koja traži radnu snagu za njemačko tržište.

"U našu firmu se mogu prijaviti svi oni koji imaju EU papire ili termin za vizu. Trenutačno tražimo radnike za DHL, uglavnom područje logistike, oni mogu biti dostavljači paketa, kao i radnici u lageru, ali tražimo i neka druga zanimanja kao što su električari, vodoinstalateri, bravari, bagerisi, u biti sve ono što je u Njemačkoj trenutno u deficitu. Mladi su jako zainteresirani jer je to jednostavan način da odu u Njemačku, ali i prilika da steknu radno iskustvo koje mogu primijeniti ovdje. Naš fokus nije iseljenje stanovništva, pretežno mladih, nego u biti da im damo priliku da steknu neko novo iskustvo", kazala je Deronja.

Organizator Sajma je Tehnički klub Univerziteta "Džemal Bijedić" - BEST Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti