10. FMCG RETAIL SUMMIT

Vodeći igrači FMCG sektora očekuju izazovnu godinu

06.03.2024. 12:11 / Izvor: Akta.ba
fmcg

U Sarajevu je danas počeo 10. FMCG RETAIL SUMMIT, najznačajnija konferencija posvećena robi široke potrošnje koja obilježava svoje prvo desetljeće.

U Sarajevu je danas počeo 10. FMCG RETAIL SUMMIT, najznačajnija konferencija posvećena robi široke potrošnje koja obilježava svoje prvo desetljeće. 

Konferencija veće deset godina donosi inovacije, razmjenu ideja i razvoj u FMCG sektoru, te se pozicionirala kao nezaobilazni događaj koji okuplja vodeće stručnjake, lidere najvećih i najjačih kompanija iz BiH i regije, kao i sve one koji posluju u ovom segmentu. 

Summit je postao platforma za prezentaciju najnovijih trendova, strategija i praksi u FMCG industriji. 

"Pogled sa ove pozornice govori više od riječi. Nadmašili smo sami sebe. Deset godina podstičemo našu FMCG industrjiu i ponosni smo na te rezultate. Radi se o industriji koja svake godine raste, te su i izazovi vezani za potencijal koji se očekuje od nje i kako održati njen rast. Edukacija je svakako jedan od načina, da se umrežavamo, razgovaramo i sve ono što radimo posljednjih godina se pokazalo kao veoma pozitivno", kazao je u ime organizatora Rešad Muratović.

fmcg

Naglasio je da će tokom konferencije promovisati najbolje category menadžere i heroje ovog sektora koji zaslužuju tu pažnju.

Jedan od njih je i Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holding koji je dobio priznanje za razvoj FMCG industrije. On se zahvalio organizatoru, ali i Rasimu Memagiću, direktoru kompanije Alma Ras koji ga je nominovao za ovu nagradu, te žiriju koji ju i potvrdio.

"Nama je veoma drago zbog toga. Ponosni smo na sve što smo postigli jer je to dokaz da proteklih 30 godina nije bilo uzalud. Uradili smo dobre poslove koji su doprinijeli razvoju ove industrije i bili podstrek drugim kompanijama da krenu ovim putem", kazao je Hrvić.

Govoreći o izazovima koji slijede ovoj industriji, kaže da su uglavnom vezani za supply chain.

"Dakle, nabavka, logistika, proizvodnja su glavni izazovi u narednom periodu zbog svih dešavanja u svijetu. Mi smo spremni na te izazove, kao i na sve prethodne od perioda pandemije, poplava, rata u Ukrajini i uspješno ćemo ih savladati", poručio je Hrvić u izjavi za Akta.ba.

Nihad Imširović, predsjednik Uprave Konzum BiH kaže da je summit jedinstvena prilika da se razmijene iskustva i unaprijedi poslovanje. 

"Drago mi je što je tema održivo poslovanje i umjetna inteligencija. To je nešto što će opredijeliti naše poslovanje i zato je dobro da se svi zajedno upoznamo s onim što nas čeka i shodno tome prilagodimo sve svoje buduće aktivnosti", kazao je Imširović.

S obzirom da posluju u Bosni i Hercegovini, koja sama po sebi zaostaje u mnogim trendovima, kaže da je dosta zahtjevno poslovati u takvim uslovima.

"Zahtjevno je prije svega u infrastrukturnom dijelu, zatim u dijelu ulaganja koja svi ti trendovi iziskuju, ali ne možemo zaostajati i moramo se svemu prilagoditi. Moramo naći resurse i kapacitete držimo korak sa trendovima u Evropi i okruženju", dodao je.

Zanimljivu prezentaciju na konferenciji imao je potpredsjednik Uprave Atlantic Grupe Srećko Nakić i to "Povratak u budućnost".

nakić

"Prezentacija je nazvano ovako jer se neke stvari koje smo procjenjivali u prošlosti nisu dogodile. Nekih smo se bojali, a zapravo čitav niz poslovnih subjekata pokazuje da ne treba biti straha, već samo želje, angažmana i ulaganja u znanje. To je izuzetno bitno, pogotovo kontinuirano i ako se tako budemo ponašali mislim da i će konkurencija radi na tome da budemo još bolji", kazao je Nakić.

Kao priznati stručnjak u industriji, govorio je o razvoju industrije tokom protekle decenije.

"Kada govorimo o industriji na globalnoj razini, izgleda da nam se ne piše dobro. Neki rastu, a oni za koje smo mislili da će biti neprikosnoveni - stagniraju", kazao je Nakić u svojoj prezentaciji. 

Spomenuo je dolazak Lidla u Bosnu i Hercegovinu. 

"Ne bojte se. Industrija je takva da svaki novi igrač treba biti pomoć i putokaz šta to treba mijenjati. Lidl nije nepoznat na evropskom tržištu i znamo koji je njegov utjecaj. Ono što je sigurno je da na ovim tržištima ima još igrača, tako da je ovo priča o svima nama koji smo do sada bili uspješni i koji ćemo biti i dalje", poručio je Nakić. 

I ove, kao i prethodnih godina više od 500 učesnika imat će priliku čuti inspirativne govornike, interesantne panel-diskusije, novitete sektora i dobije odgovore na najznačajnijia pitanja iz ove industrije - kakve se promjene dešavaju na tržištu i šta je čeka u narednom periodu. 

Također, događaj je izvrsna je prilika za umrežavanje, uspostavljanje poslovnih kontakata i saradnju.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti