Prvi ovogodišnji javni poziv

Delić poziva poslodavce da iskoriste sredstva Fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom

06.03.2024. 11:47 / Izvor: Fena
Poslodavci

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom raspisao je prvi ovogodišnji Javni poziv.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom raspisao je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2024. godini. Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozvao je poslodavce da se aktivno uključe i iskoriste predviđena sredstva Fonda.

"Ove godine nastojimo pokrenuti poslodavce i osobe s invaliditetom da se uvezuju i sarađuju. Konačni cilj nam je osigurati jednak pristup zapošljavanju osobama s invaliditetom na slobodnom tržištu rada, da bi se ostvarila inkluzija i omogućila samostalnost i dostojanstven život osobama s invaliditetom. Da bismo to postigli neophodna nam je saradnja s poslodavcima, kako bi se eliminisale prepreke i osigurala podrška za zapošljavanje osoba s invaliditetom u ozbiljnim kompanijama kod ozbiljnih poslodavaca", kazao je ministar Delić.

Predmet Javnog poziva je raspodjela sredstava Fonda u ukupnom iznosu od 6.000.000 KM, za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod zapošljavanja, koji se dodjeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom je 12.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 21.600 KM, u zavisnosti od procenta invaliditeta i perioda zapošljavanja.

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod samozapošljavanja koji se dodjeljuje osobi s invaliditetom je 15.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 18.000 KM, u zavisnosti od procenta invaliditeta.

"Javni poziv ostaje otvoren 45 dana, zaključno sa 12.04. 2024. godine. Tekst Javnog poziva i obrasci za prijavu moguće je preuzeti na službenoj internet stranici Fonda: www.fond.ba i u prostorijama Fonda, ul. Vilsonovo šetalište br. 10, 71000 Sarajevo", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti