Visinski dijelovi

Dogovorene aktivnosti na rješavanju problema vodosnabdijevanja u Goraždu

06.03.2024. 15:17 / Izvor: Fena
vodosnabdijevanje

U Gradskoj upravi Goražde danas je održan još jedan u nizu sastanaka o problemu vodosnabdijevanja naselja Budići, Laleta i Doca.

U Gradskoj upravi Goražde danas je održan još jedan u nizu sastanaka o problemu vodosnabdijevanja naselja Budići, Laleta i Doca, u visinskim dijelovima grada, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Vlade BPK Goražde.

Dogovorene su aktivnosti koje će biti poduzete na konačnom rješavanju dugogodišnjih problema vodosnabdijevanja ovih naselja, te je precizirano da prva faza realizacije projekta bude izgradnja rezervoara.

Predstavnici mještana zadovoljni su rezultatima sastanka na kojem je dogovoreno zajedničko djelovanje s ciljem rješenja tog dugogodišnjeg problema.

"Zahvalni smo premijeru i ministru privrede BPK te gradonačelniku Goražda koji su nas ispoštovali i zakazali ovaj sastanak za konkretiziranje rješenja i dogovoreno je za početak da se uradi rezervoar za akumulaciju vode. Dato je obećanje da će Vlada BPK do 6. aprila Gradu Goražde doznačiti sredstva od 150.000 KM da se uradi rezervoar i tada ćemo znati da li je obećanje ispunjeno jer bi onda trebalo raspisati tender", kazao je mještanin Admir Sofradžija.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov potvrdio je da će Vlada BPK podržati ove aktivnosti

"Pošto je procedura duga, zahtjeva dosta vremena a mještani nemaju vode nikako, dogovorili smo da prva faza bude izgradnja rezervoara od 150 kubika iznad naselja iz kojeg bi se snabdijevali vodom, u međuvremenu da se ispita rezervoar vode na Kahvi i ostali izvori koji postoje. Iz budžeta ćemo obezbijediti potrebna sredstva za gradnju rezervoara od 150 000 KM što je najbrže rješenje dok se kompletan projekt ne dovede do kraja", izjavio je Ćulov.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da Gradska uprava ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju rezervoara uz napomenu da su za cjelokupan projekat potrebna milionska sredstva.

"Drago mi je da će kanton doznačiti sredstva tako da ćemo odmah moći pokrenuti proces javnih nabavki koji takođe treba vrijeme da bi se realizovao. Kao Grad Goražde upoznat ćemo i nadležno ministarstvo Vlade FBiH da je ovo nama jedan od prioritetnih projekata", kazao je Imamović.

Mještani Laleta i Budića godinama ukazuju na problem nedostatka vode u ovim naseljima zbog čega su u više navrata organizirali i protestna okupljanja s kojih su upozoravali da su spremni i na radikalnije mjere ukoliko se ovaj problem ne riješi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti