BiH treba modernizaciju

Helez završio posjetu vojnoj izložbi u Dohi: Cijeli svijet modernizuje oružane snage

06.03.2024. 15:44 / Izvor: Fena
helez

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez završio je posjetu DIMDEX 2024.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez završio je posjetu trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja je održana u Dohi u Državi Katar.

Ministar Helez održao je službeni sastanak sa šefom Direkcije za vojnu proizvodnju Ministarstva odbrane Države Katar brigadnim generalom Salemom Mohammedom Al Marrijem. Razgovarano je o razvoju saradnje s firmama vojne industrije iz oba entiteta BiH.

"I ovdje na sajmu u Dohi, gdje su prisutni neki od najvećih svjetskih aktera u oblasti vojne industrije, možemo se uvjeriti kako cijeli svijet radi na modernizaciji svojih vojski. Sigurnosna situacija u svijetu i savremeni oružani sukobi takve su prirode da ni mi ne smijemo zaostajati u modernizaciji Oružanih snaga BiH", rekao je, tim povodom, ministar Zukan Helez.

Na marginama izložbe, ministar Helez susreo se i s bugarskim ministrom odbrane Todorom Tagarevim i pozvao ga da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sudjelovanje na sajmu DIMDEX 2024 ministar Helez je završio posjetom katarskom ratnom brodu "Damsah" (F102) u luci Hamad, najvećoj luci na Bliskom istoku.

"BiH nema ratnu mornaricu, ali imamo izlaz na more, na što smo izuzetno ponosni, i koji ćemo uvijek čuvati", rekao je Helez, u obraćanju posadi broda.

U delegaciji MO i OS BiH, na izložbi DIMDEX 2024, bili su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Radovan Jović, te brigadiri Miljan Janković i Muharem Huremović iz Zajedničkog štaba OS BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.  

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti