Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Zenica bio domaćin srednjoškolcima iz 12 škola

06.03.2024. 15:53 / Izvor: Fena
Fakultet

Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici, u sklopu projekta „Sci&Tech Challenge 2024“, danas je bio domaćin takmičenja.

Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici, u sklopu projekta „Sci&Tech Challenge 2024“, danas je bio domaćin 2. takmičenja učenika srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona, na kojem su nastupili đaci iz 12 škola iz četiri grada Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je istakla profesorica tog zeničkog fakulteta Almaida Gigović-Gekić, koja je i voditeljica ovog projekta, samo takmičenje u prezentaciji radova učenika srednjih škola ima nešto dužu tradiciju, jer su ga organizirali i prije pandemije koronavirusa, ali da su ga prošle godine prvi put organizirali i pod nazivom „Sci&Tech Challenge”.

"Cilj projekta je popularizacija tehničkih i prirodnih nauka među učenicima srednjih škola. Ove godine imamo veći broj učesnika u odnosu na prošlu godinu. Dakle, imamo 12 srednjih škola iz Zenice, Breze, Visokog i Kaknja. Ukupno je bilo prijavljeno 22 projekta, a danas će biti predstavljeno 20 projekata", kazala je Gigović-Gekić.

Rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković istakao je kako je i ovo takmičenje “način na koji se UNZE potencijalnim studentima”.

"Ovo je jedan dobar projekat, a, s druge strane, ono što je zaista veoma važno da tu omladinu, na neki način, usmjerimo ka istraživanjima. Jer, samo ozbiljnim bavljenjem naukom u mladim danima, oni stvaraju sebi pretpostavke da sutra zavole istraživački posao i da mogu zamijeniti naše nastavnike", kazao je Duraković.

Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka UNZE-a ima studijske programe za Inženjerstvo materijala, Metalurško inženjerstvo, Hemijsko inženjerstvo, Zaštitu na radu i zaštita od požara te Inženjerstvo zaštite okoliša.

Fakultet raspolaže s istraživačkom opremom u sklopu Laboratorije za hemiju, Laboratorije za fiziku, Laboratorije za termičku obradu i metalografiju, Laboratorije za ispitivanje nemetalnih materijala, Laboratorije za ispitivanje livničkog pijeska i Laboratorije za toplotehniku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti