Učestvujte u pregovaranju povoljnije tarife

Poziv uvoznicima tehničkih uređaja za članstvo u Udruženju "Tehnološka revolucija"

05.04.2024. 11:37 / Izvor: PR
tehnološka revolucija

Pozivamo sve uvoznike tehničkih uređaja u Bosni i Hercegovini da postanu članovi udruženja "Tehnološka revolucija".

Udruženje "Tehnološka revolucija" poziva sve uvoznike tehničkih uređaja u Bosni i Hercegovini da postanu članovi udruženja.

Udruženje trenutno vodi pregovore povodom novog kolektivnog ugovora (stari kolektivni ugovor je istekao 31.12.2023. godine) sa organizacijom za ostvarivanje prava na naknadu za privatnu i drugu vlastitu upotrebu "Reprobos".

Reprobos ima dozvolu od države da naplaćuje naknadu pri prvoj prodaji ili uvozu novih tehničkih uređaja za zvučno i vizuelno snimanje i novih praznih nosača zvuka, slike ili teksta (uključujući nosače podataka koji su integrisani u telefone, računare i druge tehničke uređaje). Reprobos je u prošlosti tužio brojne uvoznike te je najavio nove tužbe u skoroj budućnosti, kao i zadržavanje robe na carini onima koji ne plaćaju naknade, te inspekcije i druge nadzorne postupke u slučaju sumnje bilo koje vrste. 

Kao što je profesionalnoj javnosti dobro poznato, korisnici ali i nosioci prava su nezadovoljni sa načinom djelovanja i rada udruženja Reprobos. Prvenstvena zamjerka jeste visina prethodne tarife koja je nerealno visoka u odnosu na trenutni životni standard u BiH, ali i mnogo veća u odnosu na tarifu u, primjera radi, Republici Hrvatskoj. Osnovu za visinu tarife čini odluka Vijeća ministara donesena prije trinaest godina. Tehnologija je mnogo napredovala od tog perioda, a kapaciteti uređaja su daleko veći. Gigabajt kao jedinica mjere količine podataka se danas jednostavno ne može uporediti sa gigabajtom 2011. godine kada je odluka Vijeća ministara donesena. Oslanjanje na ovu odluku Vijeća ministara ozbiljno prijeti razvoju tehnologije u našoj državi, ali i stavlja nerazuman teret na kupce i korisnike tehnoloških uređaja. 

"Tehnološka revolucija" je ono što Zakon o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava (Sl. glasnik BiH br. 63/10) označava kao "reprezentativno udruženje korisnika". Ono nije postojalo kada je donesen prethodni kolektivni ugovor pa je udruženje Reprobos moglo efektivno nametnuti svoje uslove, bez pregovaranja sa reprezentativnim udruženjem. Upravo je cilj osnivanja udruženja Tehnološka revolucija sprečavanje takvog postupanja, odnosno „jednostrano nametanje“ tarife uvoznicima tehničkih uređaja. Reprobos po citiranom Zakonu sada mora pregovarati jedino sa udruženjem Tehnološka revolucija. Udruženje, osnovano radi promoviranja i zaštite interesa uvoznika tehnologije u našoj državi, u pregovorima traži korigovanje tarife u skladu sa životnim standardom i zakonom propisanim konsideracijama, te praksom u R. Hrvatskoj kao i općenito povoljnije uslove i manje namete za uvoznike. 

"U pregovorima koji aktivno teku, udruženje će uspjeti samo ukoliko profesionalna zajednica uvoznika tehničkih uređaja bude jedinstvena i složna, a udruženje jako sa što više članova. S tim u vezi, pozivamo sve uvoznike tehničkih uređaja da postanu članovima i da uzmu aktivno učešće kako u ovim pregovorima, tako i u građenju zajednice i mreže uvoznika koje će pored osiguranja niže tarife i boljih uslova lobirati kod nadležnih državnih organa za zaštitu i poboljšanje svojih interesa, razvijati baze znanja i prakse, te predstavljati stručni forum i mrežu svojih članova i općenito biti borac za dobro u našoj branši", navode iz Udruženja.  

Ako ste zainteresirani da doprinesete ostvarivanju i boljitku, te zaštiti naših zajedničkih interesa i poboljšanju pregovaračkog položaja uvoznika u pregovorima, kontaktirajte putem emaila na: tehnoloska.revolucija@gmail.com ili na broj +38762836600. Članstvo je slobodno i otvoreno, te donosi brojne koristi o čemu ćemo vas rado obavijestiti.

"Kako je prethodni kolektivni ugovor istekao, pozivamo sve uvoznike da NE zaključuju niti obnavljaju ugovore sa udruženjem Reprobos, sve dok se ne zaključi novi, povoljniji kolektivni ugovor sa udruženjem "Tehnološka revolucija". Sve novosti o pregovorima možete dobiti obraćajući se na prethodno naznačene kanale komunikacije", ističu. 

Sloga kuću gradi, a nesloga je razgrađuje!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti