PRVA GODINA PRIMJENE ZAKONA

Smanjuje se korupcija u Sarajevu, oko 100 nosilaca javnih funkcija podnijeli ostavku

11.03.2024. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Kafedžić

Ureda za borbu protiv korupcije predstavio rezultata koji su postignuti u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS.

Primjenom Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, javni funkcioneri su prestali obavljati više javnih funkcija, prijavitelji korupcije su dobili zaštitu, a institucije su osposobljene da prepoznaju i sprečavaju korupciju. Ovo je istaknuto na konferenciji za medije Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo koja je održana danas u Sarajevu.

Konferencija je organizovana povodom predstavljanja rezultata koji su postignuti u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić je naglasio da rezultati koji su ostvareni u samo jednoj godini pokazuju izuzetan napredak u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. Govoreći o konkretnim rezultatima, Kafedžić je istakao da je u 2023. godini gotovo 100 nosilaca javnih funkcija podnijelo ostavke zbog sukoba interesa, sedam osoba je dobilo status zaštićenih prijavitelja korupcije, a sve institucije su usvojile dokumente koji im omogućavaju da prepoznaju i preveniraju korupciju.

Tokom prve godine primjene Zakona o prevenciji i suzbijanu korupcije u Kantonu Sarajevo, Ured nije izricao novčane kazne jer su nosioci javnih funkcija blagovremeno podnosili ostavke ili su na drugi način odstupali sa nespojivih funkcija.

"Zabrana obavljanja više javnih funkcija osigurala je da veći broj osoba bude uključen u proces donošenja odluka, ograničila je koncentraciju moći u rukama pojedinaca, a nosiocima javnih funkcija omogućila da bolje obavljaju svoje poslove. Sve to u konačnici smanjuje koruptivne rizike i osigurava bolje usluge za naše građane", rekao je Kafedžić.

Naveo je i da je tokom 2023. godine Ured zaprimio gotovo 400 prijava korupcije, te da je Zakon ohrabrio uposlenike institucija da prijavljuju korupciju.

"Prvi put u Kantonu, ali i Federaciji Bosne i Hercegovine, imamo sedam zaštićenih prijavitelja korupcije. Ove osobe su razotkrile ozbiljne slučajeve korupcije jer ih je Zakon štitio. Bez zakonske zaštite i hrabrosti prijavitelja ova koruptivna djela su mogla ostati skrivena", dodao je Kafedžić. 

Kafedžić je zahvalio Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo, te vladama Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, koje kontinuirano pružaju podršku jačanju kapaciteta Ureda u primjeni Zakona.

relly

 

Julian Reilly, britanski ambasador u Bosni Hercegovini, rekao je da je današnji događaj dobrodošla prilika da se obilježe izuzetni rezultati ostvareni u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

"Ovaj zakon je pokazao svoju važnost i učinak. Iako rješava jedinstvene izazove s kojima se suočava kantonalna razina u Sarajevu, Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo također je stvorio priliku za druge regije i razine vlasti. Zakon demonstrira transformativnu moć zakonodavstva u poticanju društva bez korupcije. Zajedno se radujemo budućnosti koja će biti izgrađena na integritetu, transparentnosti i povjerenju. Istinski pozitivne inicijative mnogi će primijetiti i podržati, ali će ih, nažalost, napadati oni čiji se status kroz ove inicijative ispituje. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva stoji rame uz rame sa svima onima koji pokazuju svoju odlučnost u borbi protiv korupcije i zaštiti vrijednosti koje donose dobrobit građanima ove prekrasne zemlje", rekao je ambasador Reilly.

Zamjenica šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Deborah Mennuti je ovom prilikom poručila: "Provedba Zakona o sprečavanju i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo počela je mijenjati narativ nekažnjivosti. Vidimo da građani pozdravljaju ovu promjenu i da žele vidjeti više.” 

Naglasila je i da je posvećenost Sjedinjenih Država sprečavanju i borbi protiv korupcije nepokolebljiva i da se neće promijeniti.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić je istakla kako je Kanton Sarajevo pokazao odlučnost u uspostavljanju pravnog i institucionalnog okvira za efikasnu borbu protiv korupcije i usvojio neophodna zakonska rješenja prije drugih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Kako bi primjena Zakona bilo što efikasnija, Ministarstvo je u saradnji s Uredom i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva organizovalo niz radionica za predstavnike institucija.

"Nastojali smo da institucije dodatno upoznamo s njihovim obavezama kako bi na jednak način tumačile zakonske odredbe i harmonizirano postupale, ali i kako bi se podigla svijest i kultura prijavljivanja kako sukoba interesa tako i korupcije u Kantonu Sarajevo", naglasila je ministrica Softić Kadenić. 

Sve institucije u Kantonu Sarajevo su tokom 2023. godine usvojile planove integriteta. Ovi dokumenti su značajni jer definišu radne procese i radna mjesta koja su posebno izložena korupciji, te predviđaju mjere za preveniranje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije.

Kafedžić je pozvao građane da prijave korupciju Uredu i institucijama u Kantonu Sarajevo.

Zakon o prevenciji u suzbijanju korupcije je usvojen jednoglasno u Skupštini Kantona Sarajevo u augustu 2022. godine, a primjenjuje se od 1. januara 2023. Zakon se fokusira na sprečavanje sukoba interesa, prijave korupcije, zaštitu prijavitelja i jačanje integriteta institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti