NEMA SAGLASNOSTI

Zakon o sudu BiH još jednom skinut s dnevnog reda Vijeća ministara BiH

12.03.2024. 14:47 / Izvor: Agencije
SUD

Iako se Zakon o sudu BiH ipak našao na sjednici Vijeća ministara BiH, o njemu se nije raspravljalo.

Iako se Zakon o sudu BiH ipak našao na sjednici Vijeća ministara BiH, o njemu se nije raspravljalo, jer je na zahtjev ministra pravde BiH Davora Bunoze, dokument skinut sa dnevnog reda, a o njemu će se, kako je saopšteno nakon sjednice, ponovo raspravljati za sedam dana.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, kazala je da je ovakva odluka donesena nakon što je ministar pravde, koji je i predlagač zakona, tražio dodatno vrijeme za doradu dokumenta.

"Resorni ministar je predložio da im treba dodatno vrijeme, nekih pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje o ovom zakonu ostavili za 19. mart", kazala je Krišto.

Poručila je da su političari na zakonu radili do "posljednjeg momenta", ali..

"U ovom trenutku mogu reći da se nismo uspjeli izjasniti", poručila je Krištova.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, rekao je kako vjeruje da se u narednih sedam dana može postići dogovor o zakonu o sudu i da je potpuno legitiman zahtjev iz Republike Srpske da sjedište Apelacionog vijeća suda bude u Banja Luci.

Njegov kolega Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH, kratko je poručio da radna grupa radi na svim verzijama zakona, ali je izbjegao da odgovori - da li je u Zakonu o sudu BiH bilo riječi o nadležnostima državnog suda i nižih sudova?

Podsjećanja radi, tokom prethodnih dana, stav je bio da vladajuća koalicija (SNSD, HDZ BiH i "trojka") nije postigla saglasnost da Zakon o sudu BiH bude na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara.

Međutim, u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak je saopšteno da je dnevni red ipak dopunjen ovom tačkom.

A prije nego što je došlo do dopune dnevnog reda, tako nešto je prvobitno najavila upravo Borjana Krišto, koja je u pismu Oliveru Varheljiju, evropskom komesaru za proširenje, navela da će ovaj zakon, kao jedan od preostalih uslova za otvaranje pregovora BiH ka Evropskoj uniji biti razmatran na sjednici Vijeća ministara BiH.

Odmah na to, reagovao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekavši da mu nije jasno zašto se ovo pitanje potencira na ovakav način, kada je vlast usvojila tri bitna zakona na kojima je instistirala međunarodna zajednica. On je dodao i da sjedište apelacionog odjeljenja, nije jedino pitanje koje je sporno u zakonu.

"Možemo usvojiti zakon o sudovima, ali sjedište mora da bude u Banjaluci i Sud BiH ne može da sudi po zakonima Republike Srpske i ne može da izuzima predmete iz RS. Takav zakon ćemo prihvatiti", rekao je Dodik, dodajući da prihvataju samo to da će Sud BiH primjenjivati one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu sa Ustavom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti